Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tüntetések célja az orosz csapatok behívása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 7. 19:01

Az oroszbarát aktivisták célja a kelet-ukrajnai tüntetésekkel és épületfoglalásokkal, hogy előidézzék orosz csapatok behatolását az országba – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kormánya április 7-ei, hétfői tanácskozásán.

Utalva arra, hogy orosz csapatok állomásoznak az ukrán határ menti 30 kilométeres övezetben, a kormányfő azt mondta: „egy ukránellenes terv megvalósítása folyik, amelynek keretében külföldi csapatok fogják átlépni a határt, hogy megszállják az ország területét. De mi ezt nem engedjük meg."

Szavai szerint Moszkva csak nyilatkozataiban vonta vissza csapatait az ukrán határtól, ez azonban a valóságban nem történt meg.

Kijelentette, hogy a három kelet-ukrajnai városban – Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban – állami épületeket elfoglaló „radikálisok külföldi kormányok különleges erőivel" működnek együtt.

A kormányfő közölte, hogy előző éjjel a kormány „pontos tervet" dolgozott ki a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére, Arszen Avakov belügyminiszter Harkivba, Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes pedig Donyeckbe utazott. Hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az ottani erőszakszervezetekkel.

„Tájékoztatnak engem a helyzet alakulásáról, amelyről én tájékoztatom a kormány tagjait. Harkivban viszonylagosan stabilizálódott a helyzet, remélem, hogy a többi megyében is sikerül közösen rendet teremtenünk" – fogalmazott Jacenyuk.

Harkiv városában a rendvédelmi szervek vezetőivel folytatott tárgyalások után az oroszbarát tüntetők önként elhagyták az általuk előző nap elfoglalt megyei adminisztráció épületét.

Donyeckbe utazott közben a Haza (Batykivscsina) jelenlegi kormánypárt vezetője, Julija Timosenko volt kormányfő is, aki szerint az épületfoglalásokat az orosz titkosszolgálat segítségével hajtották végre a szakadár tüntetők, s ez az orosz agresszió folytatását jelenti Ukrajnával szemben.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke hétfőn sajtószolgálatán keresztül kifejtette véleményét, miszerint a kelet-ukrajnai zavargásokat nem a helyi lakosok, hanem fegyveres provokátorok, és általuk befolyásolt fiatalok keltik. Sürgette, hogy rendvédelmi szervek határozottan lépjenek fel a provokátorokkal szemben, valamint a politikai vezetés mihamarabb avatkozzon be, ne engedje az ország szétbomlasztását és a közelgő, május 25-re kiírt elnökválasztások megzavarását.