Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszünet ellenére meghalt hat ukrán katona

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 15. 22:52

A két hónapja kihirdetett tűzszünet ellenére hat ukrán katona halt meg, és tizenkettő megsebesült az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai válságövezetben – ezt a kijevi „terrorellenes” hadművelet szóvivője közölte április 14-én, kedden.

Andrij Liszenko szerint a Moszkva-barát szakadárok tizenhatszor intéztek aknatámadást, kétszer ágyúzták, és háromszor harckocsilövegekből lőtték az ukrán katonák állásait. A „legforróbb" helyzet a Donyeck megyei Avgyijivka, Opitne és Piszki települések környékén alakult ki, ott történt a támadások több mint fele.

Liszenko tagadta a szakadárok állítását, amely szerint a hadsereg súlyos égési sérüléseket okozó, úgynevezett foszforos lövedékeket vetett volna be ellenük. Arról is beszélt, hogy az elmúlt egy napban 8 drón jelent meg a térségben, és egyet közülük lelőttek az ukrán katonák – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Liszenko szerint a válságövezetben továbbra is ingatag a helyzet, a szakadárok szinte mindenhol támadják az ukrán katonákat a frontvonal mentén.

Közben a szakadárok is ismétlődő tüzérségi támadásokkal vádolták az ukrán hadsereget.

A február 15-én életbe lépett tűzszünet ellenére a válságövezetből naponta érkeznek hírek incidensekről, az ellenfelek pedig egymást vádolják a támadások gyakoribbá válása miatt.

A kijevi hírportál arról is hírt adott, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupoltól 20 kilométerre keletre lévő Sirokine falunál taposóakna-robbanásban súlyosan megsebesült a Zvezda orosz tévécsatorna riportere, Andrej Lunyev. Az incidens idején a településen voltak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és a tűzszünet betartását felügyelő koordinációs központ képviselői.

A tévé honlapján megjelent tájékoztató szerint az újságíró egy romos épületet tekintett meg, amikor egy rejtett akna huzalját érintette, és az működésbe lépett. Az újságíró nem viselt golyóálló mellényt, a feje és alsó végtagjai súlyosan megsérültek.