Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszünet hatályba lépése után is lőttek Izraelre – összefoglaló

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 22. 10:02

Az egyiptomi külügyminiszter bejelentette, hogy létrejött a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális palesztin mozgalom között.

A fegyverek szerda este hallgatnak el – közölte Mohamed Kamel Amr egy közös kairói sajtótájékoztatón, amelyet Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel együtt tartott. A tűzszünet helyi idő szerint 21.00 órakor (közép-európai idő szerint 20 órakor) lép életbe.
„Egyiptom nagy erőfeszítéseket tett… a Gázai övezetben kibontakozott legutóbbi fejlemények kezdete óta. Ezek az erőfeszítések és kapcsolatfelvételek eredményeként egyetértés jött létre a tűzszünetről, a nyugalom helyreállításáról és a vérontás leállításáról. Egyiptom felszólít mindenkit, hogy hajtsa végre a megállapodást" – mondta Amr.

Clinton üdvözölte a megállapodást. „A következő napokban az Egyesült Államok együtt fog dolgozni a térségbeli partnereivel a folyamat megerősítésében" – hangsúlyozta.

1595945134

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Barack Obama amerikai elnök ajánlására hozta meg a döntést, hogy elfogadja a tűzszünetet – közölte szerdán Netanjahu irodája.
Az izraeli miniszterelnök „röviddel ezelőtt beszélt Barack Obamával, és elfogadta azt az ajánlását, hogy adjon egy esélyt az egyiptomi tűzszüneti javaslatnak, és így esélyt arra, hogy stabilizálják a helyzetet, még mielőtt nagyobb erő alkalmazása válhatna szükségessé" – hangzott a jeruzsálemi közlemény.
A Fehér Ház pedig közölte: Obama megerősítette Izrael biztonsága iránti elkötelezettségét és hangsúlyozta, hogy kiáll a közös rakétavédelmi programok finanszírozása mellett.

Kiszivárgott részletek szerint a szerda este bejelentett gázai tűzszünetben a Hamász vállalta az övezetből kiinduló összes rakétatámadás leállítását, Izrael pedig azt, hogy megszünteti a radikális palesztin szervezet vezetőinek célzott likvidálását, és a Gáza elleni összes (légi, szárazföldi és tengeri) hadműveletet. A többi palesztin frakciónak is be kell szüntetniük támadásaikat.
Izrael megígérte, hogy rövid „lehűlési" időszak után enyhít a Gázai övezet blokádján, de arra nézve még nincsenek szilárd kötelezettségvállalások, hogy ez konkrétan mit jelent. A zárlat 2007 óta van érvényben, de eközben fokozatosan megszüntettek bizonyos korlátozásokat.

Musza Abu Marzuk, a Hamász egyik vezetője szerint a 24 órás nyugalmi időszak után kezdődnek a tárgyalások a részletekről. Az izraeli média meg nem nevezett forrásai szerint a leendő megállapodás részleteit egy nemzetközi összekötő csoporton keresztül „kezelik".

1595945135

A tűzszünet hatályba lépése után eltelt egy óra alatt is lőttek ki rakétákat Izraelre a Gázai övezetből, de ezek nem okoztak károkat – közölte az izraeli hadsereg.

A berepülő lövedékek számát a különféle források eltérően adták meg. A katonaság szerint három volt, s kettő mezőgazdasági területen csapódott be Eskol település határában, egyet pedig megsemmisített a Vaskupola elfogórendszer.

A média ennél több, tucatnyi riadóról adott hírt, de a 10-es csatorna szerint több esetben is az késztette jelzésre a radarokat, hogy a Gázai övezetben győzelmet ünneplő tömeg tűzijátékkal szórakoztatta magát.