Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Acélos Erő 2012: zárógyakorlaton az MH EUFOR Kontingens 12. váltása

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. november 22. 9:03

Végéhez érkezett a Magyar Honvédség EUFOR Kontingens 12. váltásának felkészítése. Az alapvetően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épülő misszió személyi állománya háromnapos, századszintű harcászati gyakorlat keretében tett tanúbizonyságot műveleti területen való alkalmazhatóságáról.

1595945133

A missziós feladatokban érintett katonák három fázisból álló kiképzése szeptemberben kezdődött meg a kontingens megalakításával a győri alakulat bázisán. Elsőként rendkívül széles körű egyéni felkészítés várt a honvédekre, amely egyebek mellett lövészi alapfelkészítést, vegyivédelmi, térképészeti, egészségügyi és műszaki ismeretek átadását foglalta magába, de nagy hangsúlyt kapott a fizikai képességek fejlesztése, a közelharc-oktatás és a Balkánon uralkodó társadalmi és kulturális viszonyok ismertetése is.

A kiképzés első fázisának befejezése után következett a szakfelkészítés, amelynek során a katonák a konkrét beosztásaikhoz kapcsolódó szakmai tudásanyagot sajátították el, illetve frissítették fel. A felkészítés befejező szakaszában kötelékkiképzésen vettek részt az érintettek, ami főként összekovácsolási és éleslövészetekkel egybekötött harcászati gyakorlatokban testesült meg.

1595945133

E negyedéves, intenzív kiképzési időszak végére tett pontot a 2012. november 20−22. között megrendezett, Acélos Erő 2012 elnevezésű zárógyakorlat. Utóbbi során a résztvevőknek a valóságot megközelítő komplex szituációkban kellett számot adniuk a kontingens műveleti képességeiről. Ennek megfelelően válságkezelési és békefenntartó tevékenységhez kapcsolódó feladatok vártak a katonákra: tömegkezelés, tárgyalási technikák alkalmazása, keresés, kutatás, őrizetbe vétel végrehajtása, fegyverbegyűjtés, objektumvédelem, területek biztosítása, ellenőrző-áteresztő pontok és megfigyelőpontok működtetése, járőrözés, továbbá területzárás, terület-ellenőrzés, konvojok kísérése, VIP-kísérés, valamint egészségügyi biztosítás és mentés. Mivel az önként jelentkező és a felkészítésen részt vevő 200 főből végül kevesebb mint 150-en kerülnek ténylegesen a kontingens állományába, e három nap nem volt tét nélküli az érintettek számára.

Természetesen a kontingens felkészítésén túl a zárógyakorlat lebonyolításáért is a győri alakulat felelt, ám az összetett feladat végrehajtásában a Magyar Honvédség egyéb alakulatai is közreműködtek: az MH Bakony Harckiképző Központ mobil kiképző-mentor csoportot, az alájátszott incidensekhez ellenerőt, míg az MH 25. Klapka György Lövészdandár a gépkarabéllyal és speciális fegyverekkel végrehajtott lövészetekhez lőteret biztosított.

1595945134

A kontingens felkészültségét és a harcászati gyakorlat eredményességét végül egy sokat próbált, missziót megjárt katonákból álló döntnöki csoport értékeli, és az ő feladatuk annak megítélése is, hogy milyen mértékben sikerült a korábban a balkáni hadszíntéren megszerzett tapasztalatok kiképzésbe történő beillesztése, hasznosítása. E tekintetben meglehetősen friss tapasztalattal rendelkezik az alakulat, hiszen az EUFOR Kontingens 10. váltása is alapvetően az ezred állományára épült, illetve a jelenleg készenléti szolgálatot ellátó 11. váltásban is jelentős szerepet vállal az alakulat.

Fotók: Gulyás Attila őrmester