Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelmi képességek fejlesztéséről tanácskoznak a NATO-országok védelmi miniszterei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 20. 22:31

A védelmi képességek fejlesztése, a tavaly májusi chicagói NATO-csúcson kitűzött védelmi feladatok teljesítésének áttekintése a legfőbb téma a NATO-országok védelmi minisztereinek február 21-22-diki, brüsszeli tanácskozásán.

A megbeszélésen Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli. A védelmi csomagról az atlanti szövetségen belül folyó vitákra erősen rányomja a bélyegét a gazdasági válság, és ennek nyomán a védelmi költségvetési kiadások csökkenése sok tagállamban. Az Egyesült Államok már korábban is jóval nagyobb arányban költött katonai célokra, mint az európai szövetségesek átlaga, ám az utóbbi időben ez az olló tovább nyílt. Magyarország – miként arról már tájékoztatta a NATO-t – azt tudja vállalni, hogy idén és jövőre nem csökkenti tovább a honvédelmi kiadásoknak a költségvetésen belüli, jelenleg valamivel egy százalék alatti arányát, utána pedig évente 0,1 százalékkal növeli azt. Így remélhető, hogy középtávon sikerül újra elérni az 1,4 százalékot.

Valamelyest új helyzet áll majd elő a NATO pénzügyi helyzetében azzal, hogy a jövő év végéig megszűnik az atlanti szövetség által vezetett afganisztáni nemzetközi erőnek, az ISAF-nek a megbízatása. A nemzetközi közösség 2015-től sem fogja magára hagyni a közép-ázsiai államot, ám a kiképzés, tanácsadás és mentorálás feladatai nagyságrendekkel kevesebb pénzbe kerülnek majd, mint a harcoló alakulatok Afganisztánban tartása. Így felmerül a kérdés, hogy a felszabaduló összegekből a tagállamok hajlandóak-e visszaforgatni valamennyit védelmi célokra. Az ISAF tervezett kivonulásáról részletesebben pénteken tárgyalnak majd a miniszterek.

Ugyancsak pénteken találkoznak az ukrán védelmi miniszterrel. Ilyen szintű találkozó 2010 nyara óta nem volt NATO-ukrán viszonylatban. A NATO a lehető legjobb együttműködésre törekszik Ukrajnával, annak ellenére, hogy Kijev egyértelműen kinyilvánította: a korábbi ukrán vezetés hangoztatott szándékaival szemben immár nem törekszik NATO-tagságra. Ukrajna 164 katonával jelen van a NATO vezette koszovói KFOR erőben, valamint azt is jelezte, hogy érdeklődik a 2014 utáni – most formálódó – afganisztáni kiképzési projektben való részvétel iránt. Az ukránok ez év második felében egy fregattal több hónapra hozzá kívánnak járulni az Afrika szarva körüli tengeri térségben a kalózkodás visszaszorítását célzó, Ocean Shield elnevezésű NATO-művelet erőfeszítéseihez.