Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cameron helikoptervásárlás kivizsgálása ügyében tárgyalt Indiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 20. 21:20

David Cameron brit kormányfő február 19-i, keddi indiai tárgyalásain a két ország megállapodott, hogy maradéktalanul együttműködik egy 560 millió euró értékű, korrupciógyanús helikoptervásárlás kivizsgálása ügyében.

Olaszországban egy hete korrupció gyanújával letartóztatták a Finmeccanica hadiipari cégcsoport elnök-vezérigazgatóját. Giuseppe Orsi ellen az a vád, hogy amikor a cégcsoporthoz tartozó AgustaWestland brit-olasz leányvállalat vezetője volt, ez utóbbi vállalkozás 51 millió eurónak megfelelő összeg átadásával biztosította 12 helikopter indiai eladását. A cégvezető tagadja, hogy jogsértést követett volna el.

Az indiai védelmi minisztérium egy név nélkül nyilatkozó illetékese még akkor közölte, hogy a tárca és az indiai nemzeti nyomozó hatóság is vizsgálja a 2010-ben kötött ügyletet, s az üggyel kapcsolatban Olaszországban is tájékozódnak. Jelezte, Újdelhi fontolgatja, hogy felfüggeszti a helikopterek átvételét. A gyártó 12-ből hármat már leszállított, a többit az idei év első felében akarták átadni.

A brit kormányfővel találkozva indiai kollégája, Manmohan Szingh kedden közölte, hogy hazája a nyomozásban teljes körű segítséget vár Londontól. Cameron erre reagálva mondta, hogy bármilyen információt készek átadni.

Cameron indiai útja előtt tartani lehetett attól, hogy a korrupciógyanús ügy beárnyékolja majd az egész látogatást, amely a kereskedelem és a beruházások fejlesztéséről szól az energetika, az infrastruktúra, a biztosítási piac és a bankszektor területén.

A.K. Antony védelmi miniszter keddi sajtóértekezletén közölte: az újdelhi kormány megvárja a nyomozás eredményét, s csak azután dönt a helikoptervásárlás sorsáról. Ha bebizonyosodik, hogy vesztegetés történt, akkor a korrupt tisztségviselőket felelősségre vonják, a szállító céget pedig feketelistára teszik – tette hozzá.

Az előzetes információk szerint Cameron azt tervezte: látogatásán ismét megpróbálja meggyőzni az indiaiakat arról, hogy a jelentős brit közreműködéssel készülő Eurofighter Typhoon harci gépekből vásároljanak, és ne a francia Dassault gyártotta Rafale-okból. A brit kormányfő már egy éve is csalódottságának adott hangot amiatt, hogy India úgy döntött: 126 harci gépet a Dassault-tól szerez be. A szerződést mindazonáltal még nem kötötték meg.

India a következő tíz évben 60 milliárd eurót készül fordítani hadserege modernizálására. Az ország az utóbbi években a világ legnagyobb fegyvervásárlójává lépett elő, mert fel akarja venni a versenyt Kínával és régi ellenségével, Pakisztánnal.

Címkékhadiipar