Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vegyi fegyverek átadásának gyorsítását szorgalmazza a Biztonsági Tanács

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 7. 19:17

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 6-án, csütörtökön felszólította Szíriát, hogy gyorsítsa fel a megsemmisítésre ítélt veszélyes vegyi anyagok elszállítását az országból. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) által kidolgozott menetrend értelmében Szíriának szerdáig kellett volna átadnia teljes vegyi arzenálját.

Az ENSZ BT azután adott ki nyilatkozatot az ügyről, hogy Sigrid Kaag, a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésével megbízott misszió vezetője a tanácsban tartott meghallgatásán szintén azt követelte Szíriától, tegyen eleget vállalt kötelezettségének, és hatékonyan, gyorsított ütemben jutassa el a kijelölt vegyi anyagokat Latakia kikötőjébe, ahonnan majd azokat elszállítják.

Sigrid Kaag kifejtette, létfontosságú a szíriai kormánnyal való együttműködés felgyorsítása, tekintettel a vegyi fegyverek megsemmisítésére szabott június 30-i határidő közeledtére.

A világszervezet és az OPCW közös misszióját vezető diplomata zárt ajtók mögött tájékoztatta a 15 tagú testületet. Beszámolója kulcsfontosságú volt annak megítélése szempontjából, hogy a fegyveres ellenzékével három éve polgárháborút vívó damaszkuszi kormánynak felróható-e a nemzetközi elvárásokkal szembeni engedetlenség.

Tájékoztatója után Kaag újságíróknak azt mondta, nem hiszi, hogy a szíriai kormány szándékosan gördítene akadályokat a folyamat útjába. „A késedelem nem behozhatatlan. A késéseknek racionális oka van, ennek megvan a maga háttere" – fejtette ki.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön Szocsiban nyilatkozva azt mondta, a késések ellenére egészében véve gördülékenyen halad a vegyi fegyverek kiszállítása Szíriából. Egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy Szíria végső soron teljesíteni fogja a vegyi fegyverei megsemmisítésére vonatkozó amerikai-orosz tervet, amelyet a Biztonsági Tanács egy tavalyi határozata emelt kötelező érvényűvé. Ban utalt rá: Valíd Moallem szíriai külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy mindenben együttműködnek.

Az orosz állami sajtóban közöltek szerint Michael Luhan, az OPCW szóvivője is azt mondta szerdán, egyelőre nincs szükség arra, hogy bármilyen intézkedést foganatosítsanak Szíriával szemben a tömegpusztító fegyverek kiszállításában tapasztalat késés miatt.

A Szíriában tárolt legveszélyesebb mérges gázok közül több mint 700 tonnát 2013. december 31-ig kellett volna elszállítani onnan, és további 500 tonna vegyi fegyvert idén február 5-ig kellett volna ki kijuttatni a közel-keleti országból. Eddig azonban mindössze két rakomány veszélyes anyagot szállítottak el Latakia kikötővárosából.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete szerda esti New York-i sajtótájékoztatóján azt mondta: „biztosak vagyunk abban, hogy a tervet végső soron időben teljesítik".