Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán egyenruhát viselő férfi ölt meg egy NATO-katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 14. 14:57

Afgán katonai egyenruhába öltözött helybeli megölt egy NATO-katonát október 13-án, vasárnap Afganisztán keleti részében – közölték a szövetséges erők.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője elmondta, hogy a katonát egy afgán egyenruhát viselő férfi lőtte le. Az ügyben vizsgálatot indítottak, és ha kiderül, hogy a merénylő az afgán hadsereghez tartozott, akkor azt belső támadásnak minősítik.

Ha a vasárnapi esetről is bebizonyosodik, akkor a most meghalt NATO-katona lesz idén a külföldieket érő belső merényletek 14. halottja. Ebben az évben már 9 ilyen merénylet történt.

A belső támadások számának csökkentése céljából mind a NATO, mind az afgán biztonsági erők alaposabban figyelik az afgán katonákat, lehallgatják telefonbeszélgetéseiket akkor is, amikor eltávozáson vagy szabadságon vannak, és azokat is figyelik, akikkel kapcsolatba lépnek, amikor otthon vannak.

Az amerikai védelmi minisztérium jelentése szerint az amerikaiak hírszerzése 85 olyan afgán katonát azonosított, akiről feltételezhető volt, hogy ilyen támadásra készül, és emiatt eltávolították őket beosztásukból. Jelenleg is több tucatnyi afgán katonát figyelnek.

Idén már 140 NATO-katona halt meg a közép-ázsiai országban a különböző műveletekben, támadásokban és más erőszakos cselekmények következtében.