Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenerő szerepben a „Charlie század”

Szöveg: Papp Béla főhadnagy |  2013. október 14. 14:02

Az MH KFOR Kontingens kilencedik váltás „Charlie” századának katonái egy újabb szerepben mutatkoztak be a napokban. A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj portugálokból álló „Bravo” századának – a saját váltásukat követően – meg kellett felelnie az úgynevezett FOC (Full of Capability) azaz teljes műveleti készenlét gyakorlaton. Az ellenerőt ezúttal a magyarok adták.

A sikeres gyakorlat után Vastag Gábor századossal, a magyar lövésszázad parancsnokával beszélgettünk a tapasztalatokról.

1595961361

Milyen erőkkel kellett biztosítani a Bravo század felkészülését?

Egy szakasz erőt kellett biztosítanunk a három napos felkészülésre és gyakorlatra. Az első napon a 2. szakasz a többi napon pedig az 1. szakasz játszotta az ellenerőt.

Hogyan megy a felkészülés az ilyen típusú feladatokra?

Meg kellett tervezni, hogy milyen incidenseket „játszunk be" a gyakorlat során. Ehhez természetesen a hadműveleti részleg tervező munkája is kellett. A saját FOC gyakorlatunk tapasztalatait is beépítettük, ahol olyan incidensek is előfordultak, amikre nem számítottunk. Ez ugyanígy igaz volt a portugál századra is. Ezen kívül a ruházat alapvetően civil, de katonai terepminta is megtalálható rajtunk. Törekedtünk a civil tömeg szimulálására az öltözékünkkel is.

A fényképeken is látszik, hogy ez nem veszélytelen feladat. Milyen biztonsági rendszabályokat kell betartani közben?

A helyi műveleti utasítás tartalmazza, hogy milyen rendszabályokat kell betartani. A protector, azaz az egyéni védőfelszerelés viselése kötelező, mégpedig a sisakkal együtt. A botok, karók hossza is szabályozva van, a Molotov-koktéloknál pedig palackba töltött benzin mennyisége korlátozott, hogy a sérülések elkerülhetőek legyenek. Mindezek mellett vannak kijelölt „bírók", akik közbeszólnak, ha esetleg valaki nem szabályosan „játszik", vagy ha nagyon eldurvulna egy szituáció.

1595961361

Milyen feladatokat kellett megoldani a gyakorlat során?

A fokozatosság elvének értelmében először békés tüntető tömeget imitáltunk. Ekkor „játszottuk be" a „sajtót" és az „állapotos nő" incidenseket, ahol a „Bravo" század katonáinak reagálni kellett a szituációra. Ezután a forgatókönyv szerint a tömeg egyre agresszívabb, botokat és köteleket is használ.

Milyen tapasztalatokat lehet szerezni az ilyen tevékenység során?

Első alkalommal szerveztünk ellenerős tevékenységet, így sok tapasztalatot gyűjtöttünk arról, hogyan lehet még hatékonyabban működni ilyen szerepben. Konkrétabban kell kijelölni katonákat az egyes bejátszott szituációkra, hatékonyabb irányítást kell végezni. Emellett az ellenerő azért is felelős, hogy tanítson, mire hogyan kell reagálni. Sok esetben mi is azokat a módszereket alkalmaztuk, amit ellenünk alkalmazott az előző portugál kontingens ellenereje.
Fontos még, hogy ismernünk kell a zászlóalj másik műveleti századának módszereit, hiszen adott esetben egymás mellett kell dolgoznunk.

1595961361

Azt gondolná az ember, hogy egy ilyen kemény fizikai érintkezéssel is járó gyakorlat után a két nemzet katonái nem igen fogják kedvelni egymást… Azonban a gyakorlat végén inkább mosoly volt az arcokon.

Igen, ehhez persze az elején tisztázni kellett, hogy itt nem a másik „szívatása" folyik, hanem egy a valóságot minél jobban megközelítő szituáció reprodukálása, tehát a fizikai erő használata nem öncélú, hanem tanító jellegű. Látni lehetett a gyakorlat során, hogy a katonák folyamatosan instruálták a műveleti század katonáit, amellett, hogy keményen ellenálltak nekik. Fontos, hogy amennyiben valaki kisebb sérülést okoz véletlenül, akkor odamenjen és kérjen bocsánatot, és nagyon fontos a gyakorlat végén, mikor a két nemzet katonái egytől-egyig kezet fognak egymással.

Fotó: a szerző felvételei