Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: öngyilkos merénylet egy rendőrségi ebédlőben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 6. 13:12

Rendőrségi ebédlőt robbantott fel egy öngyilkos merénylő Afganisztán központi részén július 5-én, pénteken, a merénylet tizenkét ember halálát okozta.

Abdullah Himmat, Uruzgan tartomány helyi kormányzatának szóvivője elmondta, hogy a hatóságok megpróbálják kideríteni, hogyan sikerült az öngyilkos merénylőnek átjutnia három ellenőrző ponton és belépnie a zsúfolt ebédlőbe pénteken, helyi idő szerint 12.30 körül.

Afgán források szerint a tizenkét áldozat közül tízen afgán rendőrök. A robbantás során további öt ember sebesült meg.

Az ebédlő az Uruzgan tartománybeli Tarin Kout városánál fekvő bázison található, amelyet a szomszédos Kandahárba vezető főút biztosítását ellátó rendőrök használnak.

Bár a tálibok június végén jelezték, hogy készek béketárgyalásokat kezdeni az amerikai és az afgán kormányzattal, az erőszak alkalmazásáról nem tettek le. A támadások és merényletek azóta is mindennaposak Afganisztánban, miközben egyetlen konkrét tárgyalásról sem érkezett hír.

A déli Kandahár tartományban öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy afgán-pakisztáni határátkelőnél pénteken. A merényletben két ember életét vesztette, nyolcan pedig megsérültek. A támadásban meghalt a határátkelő parancsnoka is.

A merényleteket egyelőre senki nem vállalta magára, az ilyen támadások elkövetői általában tálib felkelők.

Himmat egy másik incidensről is beszámolt: országúti robbantás miatt egy kisfiú és egy kislány vesztette életét pénteken dél körül.