Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az évszázad árvize

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. július 6. 12:10

A levonuló árhullám a Duna csaknem teljes magyarországi szakaszán idézett elő száz esztendős rekordokat megdöntő vízállást. Az áradat „kordában tartásában”, az emberi életek és az anyagi javak megóvásában hivatásosok és önkéntesek tízezrei vettek részt, köztük a Magyar Honvédség kijelölt erői.

1595956810
A honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer (HKR) felépítéséről, működéséről, a védekezésben részt vevő katonák tevékenységéről Borsos József mérnök ezredes, az MH Vezetési és Doktrinális Központ központi ügyeleti és katasztrófa-elhárítási osztályának vezetője tájékoztatta magazinunkat.

Borsos ezredestől megtudtuk, a HKR a Magyar Honvédség meglévő képességein alapuló, modulárisan alkalmazható, ideiglenes rendszer. Az ágazati katasztrófavédelmi feladatok ellátásáért a honvédelmi miniszter a felelős. A rendszer szakirányítását végző közigazgatási államtitkár munkáját a védelmi, a közigazgatási és a katonai szakterületek képviselőiből álló tanácsadó szervezet, a védelmi és közigazgatási csoport (VKCS) segíti.

A katonai szervezetek kirendelése, vezetése a Honvéd Vezérkar főnökének felelőssége, a munkáját a katasztrófahelyzetekben felállított katasztrófavédelmi operatív törzs (KOT) támogatja. A KOT a vezérkari főnök utasításai alapján tervezi, szervezi a feladatok végrehajtását, és minderről nyilvántartást vezet. A következő szintet a különböző parancsnokságok és alakulatok katasztrófavédelmi operatív csoportjai jelentik, amelyek közvetlenül vezetik a katonai szervezetek tevékenységét.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én, pénteken megjelenő számában!)