Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: tárgyalnak a 2014 utáni amerikai katonai jelenlétről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 16. 12:05

Megkezdődtek a tárgyalások az Egyesült Államok és Afganisztán között november 15-én, csütörtökön Kabulban arról, hogy hány amerikai katona marad, és milyen formája lesz jelenlétüknek a NATO-csapatok többségének 2014. év végére tervezett távozása után.

A Kétoldalú Biztonsági Megállapodásról (BSA) szóló tárgyalások hivatalos megkezdését Eklil Hakimi, Afganisztán washingtoni nagykövete és James Warlick, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjának helyettese – a két küldöttség vezetője – jelentette be közös kabuli sajtóértekezletén.

A BSA-tárgyalások az afgán-amerikai stratégiai partnerségi megállapodást követik, amelyet Hamid Karzai afgán és Barack Obama amerikai elnök május 2-án látott el kézjegyével Kabulban.

Jelenleg mintegy 100 ezer főnyi NATO-kontingens állomásozik Afganisztánban, amelyen belül több mint 60 ezer az amerikai katonák létszáma. A BSA, ha aláírják, biztosítani fogja az amerikai katonai jelenlétet még legkevesebb néhány évig Afganisztánban, amit sokan elleneznek az országon belül és a szomszédos államokban is. Irán nyíltan figyelmeztetett, hogy az állandó amerikai katonai jelenlét Afganisztánban destabilizálni fogja a régiót.

A tárgyalások legkényesebb kérdése az, hogy az amerikai katonákat mentesítik-e az afgán törvények érvénye alól. Karzai régóta követeli, hogy az amerikai katonákra vonatkozzanak az afgán törvények, de az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy katonái az Afganisztánban elkövetett bűncselekményekért saját hazájukban feleljenek.

Különös aktualitást ad a dolognak a 16-szoros gyilkossággal vádolt amerikai őrmester, Robert Bales ügye, aki ellen az Egyesült Államokban folyik büntetőeljárás, és akire az amerikai ügyészek halálbüntetést akarnak kérni. Az afgán kormány azt szeretné, ha Balest nyilvános perben Afganisztánban ítélnék el.

A csütörtöki kezdés után a második tárgyalási fordulót decemberre irányozták elő.