Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Velünk van a becsület mezején életüket feláldozottak emléke

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. november 16. 12:53

„A haza ügyének szolgálatában semmilyen különbség nem számít, nem számíthat” − fogalmazott a XI. Kegyeleti Konferencián tartott előadásában Hende Csaba honvédelmi miniszter november 16-án, Budapesten.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban rendezte meg a XI. Kegyeleti Konferenciát november 16-án a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. Hende Csaba előadásának témája az első világháborúban elesett zsidó honfitársaink áldozatvállalása, illetve a Kozma utcai sírkertben található hősi parcellájuk rendbetétele, felújítása volt. A honvédelmi miniszter felidézte: a „nagy háborúban" részt vett több mint 3 millió magyar katonából közel 200 ezren az izraelita felekezethez tartoztak, sokan közülük kiemelkedő hőstetteket vittek véghez, pedig teljes állampolgári egyenjogúsításuk csupán néhány évtizeddel korábban, a kiegyezés időszakában történt meg.

1595944831

„A zsidó származású magyarok háborús részvétele szinte alig ismert, de a közvélemény még kevesebbet tud a hősi parcelláról, a Kozma utcai sírkert azon végtelenül elhanyagolt részéről, ahová egykor e felekezethez tartozó honfitársainkat temették 1914-től kezdve" − tette hozzá Hende Csaba. A miniszter elmondta: a temetkezések a ‘20-as és ‘30-as években is folytatódtak a szóban forgó 12. számú parcellában, ahol egyébként nem nyugszik minden sírban ténylegesen halott, hiszen emléket állítottak azoknak is, akiknek sírja a harctereken maradt.

„A haza ügyének szolgálatában semmilyen különbség nem számít, nem számíthat" − szögezte le Hende Csaba. Mivel ez az elv áthatja a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség működését, a miniszter Boross Péter volt és Orbán Viktor jelenlegi kormányfők támogatásával hivatalba lépését követően lépéseket tett a hősi parcella rendbehozatalára. Ennek eredményeként az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei társadalmi munkában, önkéntesen kitakarították a sírkertet, a hadisírgondozással foglalkozó szakemberek pedig elkészítették azt a sírkatasztert, ami elengedhetetlenül szükséges a továbblépéshez. Ennek szellemében a tervek szerint 2013-ban megkezdődhet a hősi sírkert rekonstrukciója, amihez a tárca a magyarországi zsidó szervezetek támogatását is várja.

Hende Csaba megemlítette: a tárca különös jelentőséget szentel a hadisírgondozásnak, amire az is utal, hogy miközben 2010 előtt a a HM HIM egyik megbecsült részlege foglalkozott a kérdéssel, a kormányváltást követően a témakörért felelős osztály a miniszteri kabinet mellett szerveződött meg. Szólt arról a programsorozat-tervezetről is, amely 2018-ig igen széleskörűen tartalmazza az első világháború centenáriumához kapcsolódó megemlékezéseket, kiadványokat, rendezvényeket nemzetközi kitekintésben, hogy méltóképpen emlékezhessünk meg a nagy háború hőseiről.

1595944831

„Elköteleztem magam amellett, hogy a becsület mezején életüket feláldozottak emléke hosszú ideig fennmaradjon" − zárta előadását a miniszter, és kiemelte: az említett példák megmutatják, hogy Magyarország kereszténynek, zsidó vallásúnak vagy felekezet nélkülinek éppúgy édes hazája lehet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár előadásában kiemelte: 2013-ra rendelkezésre áll minden, az előrelépéshez szükséges forrás a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság számára. Szót ejtett a múlt megismerésének, feldolgozásának fontosságáról, hogy abból erőt meríthessünk, és hitet tett egy integráló múltszemlélet mellett, amely elutasítja mind a szélsőjobboldali, mind a szélsőbaloldali múltkultuszt, és minden hazafi megtalálhatja magát benne politikai pártállástól függetlenül.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária