Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Agyonlőttek két orosz katonai szakértőt Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 27. 11:19

Fegyveres támadók agyonlőttek két orosz katonai szakértőt a jemeni fővárosban november 26-án, kedd reggel – közölte a rendőrség. A támadók egy motorbicikliről nyitottak tüzet a két férfira, akik éppen egy szálloda épületéből jöttek ki. A két fegyveres elmenekült a helyszínről.

Az al-Arabíja dubaji televízió úgy értesült, hogy egy orosz halt meg az incidensben, társát csak megsebesítették. A legtöbb forrás szerint viszont a sebesült férfi később a kórházban meghalt.

A belügyminisztérium közlése szerint a két orosz szakértő a jemeni védelmi minisztériumnak dolgozott. A szanaai orosz nagykövetség nem erősítette meg, hogy valóban orosz állampolgárok voltak a támadás áldozatai. Azt is közölték, hogy információik szerint jelenleg nem dolgoznak orosz katonai szakértők Jemenben.

Egyelőre nem világos, kik állhatnak a támadás mögött.

Jemenben rendszeresen hajtanak végre motorbiciklis támadásokat, amelyekért a hatóságok az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló iszlamista harcosokat teszik felelőssé. A terrorszervezet az utóbbi években megerősítette befolyását az arab-félszigeti ország déli részén, kihasználva a központi hatalomnak a 2011-es népfelkelés nyomán bekövetkezett gyengülését. Hétfőn a jemeni belügyminisztérium bejelentette: az al-Kaida legalább 12 feltételezett harcosa halt meg egy légitámadásban az ország déli részén.