Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békeműveleti alapok a honvéd tisztjelölteknek

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2013. november 27. 12:24

Az MH Ludovika Zászlóalj Kvasz András Százada, valamint az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi- és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézet harmadéves, katonai gazdálkodási szakos honvéd tisztjelöltjei békeműveleti alapfelkészítésen vettek részt Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

1595963470

Információ-gyűjtést is gyakoroltak a hallgatók

Az egyetem felsőoktatási rendszerébe illesztett felkészítés során a honvéd tisztjelöltek elsajátították azokat az alapvető ismereteket, amelyekre egy béketámogató művelet során szükségük lehet. Ez az ismeretanyag a katonai gazdálkodási szak tantervében önálló tantárgyként szerepel és a 2012-től beépült az MH Ludovika Zászlóalj Kvasz András Századának kiképzési tervébe is.

Az ENSZ által akkreditált képzést is folytató szolnoki kiképzőközpontban – ahol a kiválóan felkészült, több missziót is megjárt kiképzőik mind az elméleti, mind a gyakorlati foglalkozások végrehajtására optimális körülményeket biztosítottak – a honvéd tisztjelöltek többek között megismerkedtek a békeműveletek történetével, az ENSZ, a NATO és az EU békeműveleti tevékenységével, a missziós területen követendő alapvető viselkedési szabályokkal, valamint az angol nyelvű rádió-hírváltás alapjaival.

A következő napon angol nyelvű hírváltási gyakorlaton vettek részt a tisztjelöltek, amelynek része volt a MEDEVAC segélykérés is. Ezután – rövid elméleti oktatást követően – a gyakorlatban tapasztalhatták meg, milyen érzés egy hadműveleti területen haladó gépjármű konvojban utazni, valamint begyakorolták a megállások során végrehajtandó eljárásokat, az úgynevezett „drilleket" is.

1595963471

Megfigyelőpont

Ezt követően abból kaphattak ízelítőt a hallgatók, hogy miként kell egy megfigyelőpontot üzemeltetni, majd egy tárgyalás-technikai tréning zárta a kiképzést.

A felkészítés csúcspontja egy járőrgyakorlat volt, amelyen a honvéd tisztjelöltek számot adtak addig megszerzett tudásukból. A képzés utolsó napján pedig – az egyes műveleti területeken várható veszélyes szituációkra és kihívásokra történő felkészítés keretében – a nem hagyományos módon előállított és alkalmazott robbanóeszközök elleni védelem alapjaival ismerkedhettek meg a leendő honvédtisztek.

1595963471

Hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a hallgatók