Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állami tiszteletadással búcsúztatták el a vadászgépbalesetben meghalt francia katonákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 4. 16:48

Állami tiszteletadással búcsúztatták el február 3-án, kedden Párizsban a dél-spanyolországi Los Llanos de Albacete katonai bázison múlt héten balesetben meghalt kilenc francia katonát.

„Hazánk ismét gyászol … A nemzeti egység drága kincs és ahhoz a hadsereg is hozzájárul" – mondta Francois Hollande francia államfő az Invalidusok udvarán felravatalozott, nemzeti zászlókkal borított koporsók előtt, alig három héttel azután, hogy a párizsi terrortámadásokban 17-en életüket vesztették, köztük három rendőr.

„Ez az újabb tragédia arra emlékeztet, hogy a kohézió, az egység, a szolidaritás, az összefogás olyan tulajdonságok, amelyekkel a katonák rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok tesznek mindegyikünket erősebbé egy ilyen megpróbáltatásban" – tette hozzá az elnök a búcsúbeszédében.

A gyászszertartáson az áldozatok hozzátartozói, a hadsereg vezetői, valamint a kormánytagok és az ellenzék vezető politikusai is megjelentek, köztük Nicolas Sarkozy volt államfő, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának elnöke.

Hollande elmondta, hogy a NATO-gyakorlat célja, amelyben a katonák életüket vesztették, az volt, hogy „felkészítse erőinket a külföldi beavatkozásokra", amelyekben a francia légierő részt vesz Irakban és afrikai országokban. „A hadseregünk mindennap bebizonyítja, hogy a világon a legjobbak közé tartozik" – tette hozzá.

A ceremónia végén az államfő posztumusz Becsületrendet, a legmagasabb állami kitüntetést adományozta valamennyi meghalt katonának.

Január 26-án a NATO dél-spanyolországi Los Llanos de Albacete katonai bázisán egy görög F-16-os vadászgép rázuhant más repülőgépekre. A tragédiában a görög gép két pilótája és kilenc francia szerelő, köztük egy nő vesztette életét, valamint kilenc francia és 11 olasz katona megsérült.