Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 11. 12:13

Kéthetes amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődik augusztus 19-én, célja az Észak-Korea elleni védelem javítása – közölte augusztus 10-én, szombaton a dél-koreai haderő és az országban állomásozó amerikai erők közös parancsnoksága (CFC).

A Freedom Guardian fedőnevű, kéthetes amerikai-dél-koreai hadgyakorlat keretében ötvenezer dél-koreai és harmincezer amerikai katonát mozgósítanak, utóbbiak között háromezer más, a csendes-óceáni amerikai bázisokon állomásozót is.

A kiadott közlemény szerint a manővereket valóságos helyzeteken alapuló forgatókönyvek alapján hajtják végre, amelyekbe bevonják a kormányokat is.

A koreai fegyverszünetet ellenőrző, amerikai vezetésű ENSZ-parancsnokság (UNC) szombaton a két ország határán, a demilitarizált övezetben található Panmindzsonban tájékoztatta Észak-Koreát a hadgyakorlat pontos dátumairól, valamint a szokványos jellegéről.

Phenjan a hadgyakorlatokat általában háborús előkészületnek tartja.

A Koreai-félsziget az elmúlt évek legsúlyosabb válságát éli meg, amelyet az váltott ki, hogy Észak-Korea tavaly decemberben sikeres rakétakísérletet hajtott végre, majd februárban végrehajtotta harmadik föld alatti kísérleti atomrobbantását, amelyre válaszul a nemzetközi közösség újabb szankciókat vezetett be ellene.