Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai dróncsapás végzett a pakisztáni Dzsamaat ul-Ahrár terrorszervezet vezetőjével

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. október 20. 15:33

Amerikai dróncsapás végzett a pakisztáni Dzsamaat ul-Ahrár terrorszervezet vezetőjével, aki az elmúlt évben számos véres öngyilkos merénylet értelmi szerzője volt – jelentette be a szélsőségesek egyik szóvivője.

„Vezérünk, Omár Hálid Horászáni megsebesült egy nemrég történt dróncsapásban Afganisztánban. Súlyos sebeket kapott és csütörtökön mártírhalált halt" – közölte Aszad Manszúr szóvivő.

A terrorszervezet vezetőjének halála Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jövő hétre tervezett pakisztáni látogatása előtt következett be.

Elemzők szerint a történtek közvetve enyhíthetik a gyakran civakodó szövetségesek, Iszlámábád és Washington viszonyát.

Pakisztán ugyanis évek óta kéri az Afganisztánban katonai jelenléttel bíró Egyesült Államokat, hogy segítsen a szomszédos országból terrortámadásokat végrehajtó szélsőségesek megsemmisítésében.

A Dzsamaat ul-Ahrár a pakisztáni tálibok egyik szakadár csoportjának számít, és többször együttműködött az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel is, emellett fokozottan támadja a Pakisztánban élő vallási kisebbségeket is.

Ez a csoport jelentkezett a tavaly tavasszal a kelet-pakisztáni Lahorban 70 ember életét kioltó merénylet elkövetőjeként is. Az áldozatok jelentős részben a helyi keresztény kisebbség tagjai voltak.