Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai drónra lőttek iráni vadászgépek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 9. 15:02

Pilóta nélküli amerikai repülőgépre, drónra lőttek a múlt héten iráni vadászgépek a Perzsa-öböl fölött – közölte november 8-án, csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium.

George Little, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy a fegyverzet nélküli drón nemzetközi légtérben járőrözött, s az iráni partoktól mintegy 16 mérföldre (26 kilométerre) volt, amikor két Szu-25-ös iráni vadászgép tüzet nyitott rá, de nem találta el. Az esetről értesítették Barack Obama elnököt és Leon Panetta védelmi minisztert, s Iránt diplomáciai csatornákon keresztül tájékoztatták arról, hogy az Egyesült Államok a jövőben is végez felderítő repüléseket a térségben, s megvédi katonai eszközeit.

A kérdésre, hogy az iráni gépek nem figyelmeztető lövéseket adtak-e le, a szóvivő azt mondta, hogy amerikai megítélés szerint le akarták lőni a drónt.

„A repülőgépünk nem hatolt be az iráni légtérbe, egész idő alatt nemzetközi légtérben tartózkodott. A nemzetközileg elismert területi határ a parttól számított 12 tengeri mérföldre húzódik, s mi soha nem léptük át ezt" – jelentette ki George Little.

A november 1-jei incidens egy évvel azután történt, hogy a CIA egyik drónja iráni területen lezuhant, és így Irán információkat szerezhetett a legkorszerűbb amerikai katonai technológiáról. A mostani eset egyébként alig néhány nappal az amerikai elnökválasztás előtt történt, de akkor még nem hozták nyilvánosságra.