Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai és japán katonai gépeket ellenőrzött a kínai légierő a Kelet-kínai-tenger felett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 30. 18:24

Két katonai repülőgépet küldött Kína november 29-én, pénteken a nemrégiben létesített Kelet-kínai-tengeri Légvédelmi Azonosító Övezetbe azzal a céllal, hogy ellenőrizzenek az övezetbe berepülő amerikai és japán katonai gépeket – jelentette a hivatalos kínai hírügynökség.

A kínai bombázók azonosították a két amerikai és tíz japán katonai, illetve felderítő repülőgépet, amikor azok péntek reggel berepültek az azonosító övezetbe – idézte a Hszinhua Sen csin-ko katonai szóvivőt. További részleteket nem közölt a kínai hírügynökség.

Kína múlt szombaton jelölte ki az övezetet, amely kiterjed a Japán és Dél-Korea által magáénak tartott területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával. Peking azt követeli, hogy a területre belépő gépek azonosítsák magukat, küldjék el repülési terveiket és folyamatos rádiókapcsolatot tartsanak fent a kínai légi irányítással.

Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea jogtalannak tartja a követelést, és nem hajlandók azt betartani.

Egy amerikai B-52-es bombázó átrepülését követően csütörtökön a japán és a dél-koreai légierő repülőgépei is áthaladtak a szóban forgó kelet-kínai-tengeri területek felett anélkül, hogy betartották volna a Peking által előírt szabályokat a zónában.

A kínai légierő közlése szerint gépeik csütörtökön „védelmi jellegű és a nemzetközi gyakorlattal összhangban álló", „rendes" járőrtevékenységet hajtottak végre az övezetben. Hozzátették: a légierő továbbra is magas fokú készültségben marad, és „megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy kezelje a különféle légi fenyegetéseket, és biztosítsa a kínai légtér védelmét".

Jang Jü-csün, a kínai védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor kijelentette: „nem tisztességes" azt sugallni, hogy Kína le akarná lőni a magukat nem azonosító repülőgépeket.