Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonai börtönök szabályairól szivárogtat a WikiLeaks

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 26. 20:24

A WikiLeaks kiszivárogató portál október 25-én, csütörtökön megkezdte az amerikai hadsereg több mint száz meghackelt fájljának közzétételét. Ezek állítása szerint az iraki és guantánamói katonai börtönöknek a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások utáni szabályait tartalmazzák.

A WikiLeaks közleményében bírálta a szabályokat, és felszólította az emberjogi aktivistákat, használják fel a jövő hónap során közzéteendő dokumentumokat a „felelősök nélküli politika" átvilágítására.

A WikiLeaks szerint számos ilyen dokumentum a foglyok kihallgatására vonatkozik. Ezek szerint tilos volt a közvetlen fizikai erőszak, de „a foglyok kihallgatás alatti megfélemlítésének bevett politikája, amely kihallgatási jegyzőkönyvek megsemmisítésével párosult, visszaélésekhez vezetett".

A közlemény a portál alapítóját, Julian Assange-t idézi, aki szerint „a fogva tartási politikák" rámutatnak „az ismeretlen ellenség elleni háború első napjaiban elkövetett túlkapásokra, valamint arra, hogyan érlelődtek és fejlődtek ezek a politikák", és hogyan vezettek „ahhoz a kivételezett állapothoz, amelyben az Egyesült Államok most, egy évtized múlva is található".

A csaknem 3000 emberéletet követelő 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat követő afganisztáni invázió után George Bush elnök fogolytábort létesített a kubai Guantánamón lévő amerikai haditengerészeti támaszponton. Az eredetileg 779 fogoly közül 2012. szeptember közepén még 167-et őriztek a börtönben.

A WikiLeaks azt ígéri, hogy közzétesz egy 2005-ből származó, a felelősök „büntethetetlenségét" lehetővé tévő okmányt is, amely a foglyok számozására vonatkozott, és a portál szerint lehetővé tette őrizetesek más amerikai kormányzati szervek előli diszkrét „eltüntetését".

A portál nem tért ki részletekre, de emberjogi szakértők szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) „baráti országokba" szállította a foglyokat kihallgatásra, ahol a törvény adta védelmet kijátszva néha meg is kínozták őket. Bush 2006. szeptemberi beszédében elismerte radikális személyek külföldi őrizetének és kihallgatásának CIA-programját, de a kormányzat nyilvánosan soha nem közölte, hol találhatók a programhoz kapcsolódó fogdák.

A WikiLeaks kitér egy 2005-ben az Irakban szolgáló többnemzetiségű erő számára kiadott, a kihallgatási politikára vonatkozó 13 oldalas okmányra is, amely részletezi, hogyan használják ki a fogolynak a családja, hazája vagy a társai iránti szeretetét, illetve hogyan értessék meg megfélemlítő fellépéssel a kihallgatottal, hogy nincs más lehetősége, csak az együttműködés.

A csütörtökön közzétett dokumentumokat 2001 és 2004 között keletkeztek.

Címkékjog