Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonák érkeztek a Szindzsár-hegység térségébe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 15. 8:20

Mintegy húsz amerikai katona felderítő tevékenységet végzett augusztus 13-án, szerdán az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei által ostromlott észak-iraki Szindzsár térségében, hogy felmérje a dzsihadisták előretörése miatt ott rekedt lakosok kimenekítésének esélyeit.

Az amerikai védelmi minisztérium ezt követően bejelentette: a helyszínen tapasztaltak nyomán jóval kisebb lett a valószínűsége, hogy katonai mentőműveletbe kell kezdeni.

Hírügynökségi jelentések szerint az amerikai hadsereg különleges egységéhez tartozó osztag tartott szemlét tartott a térségben, hogy tanulmányozza az ott rekedtek kimenekítésének lehetőségeit. Nem sokkal később már azt is közölték, hogy a csoport teljesítette misszióját, és visszatért a kurdisztáni Erbílbe.

Szerdán John Kerry amerikai külügyminiszter is utalt arra, hogy az Egyesült Államok a többi között célul tűzte ki az észak-iraki Szindzsár-hegységben rekedt – éhínség és ivóvízhiány miatt szenvedők – megsegítését. Arról is beszélt, hogy Washington tanulmányozza annak lehetőségét, hogyan menekítsék ki őket.

Chuck Hagel védelmi miniszter viszont a felderítő missziót követően azt mondta, csökkent a valószínűsége annak, hogy az evakuálást célzó műveletre sor kerül. Kifejtette, hogy a korábban gondoltnál jóval kisebb (néhány ezres, nem pedig tízezres) a hegységben rekedtek száma, mert az iszlamisták elleni légicsapásoknak köszönhetően sokan el tudtak menekülni. Könnyítettek a bujkálók helyzetén a levegőből ledobott élelmiszer- és ivóvízsegélyek is, és Hagel szerint egészségi állapotuk is jobb, mint a korábbi beszámolók alapján megállapítani lehetett.

A nap folyamán – korábban – 130 amerikai tengerészgyalogos is érkezett Irakba. A várhatóan egy hétig maradó katonáknak a humanitárius helyzet felmérése a feladatuk. Chuck Hagel hangsúlyozta, hogy nem harcoló alakulatról van szó.

Az ENSZ és több emberi jogi szervezet arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen cselekedjen az iszlám szélsőségesek által üldözött jazidi kisebbség elleni népirtás megakadályozása érdekében. Az üldözöttek közül sokan a Szindzsár-hegységben kerestek menedéket, sokan viszont onnan is elmenekülnek: akár 35 ezer is lehet azoknak a száma, akik az utóbbi három napban Szindzsárból Szírián keresztül Dohuk autonóm kurd tartományba menekültek – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Korábbi jelentések szerint a menekültek kimerültek és kiszáradás fenyegeti őket.