Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonák nélkül képzeli el országát a Fülöp-szigeteki elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 26. 8:09

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök október 25-én kedden kijelentette, hogy amennyiben hosszabb ideig marad hatalmon, az Egyesült Államok „elfelejtheti” a két ország közötti katonai megállapodást, amely lehetővé teszi az amerikai jelenlétet a dél-kínai-tengeri régióban.

Rodrigo Duterte hangsúlyozta: hazájának nincs szüksége külföldi katonákra, hiszen nem készül háborúra, és már alig várja azt az időt, amikor egyetlen külföldi egyenruhás sem lesz jelen az országban, s kizárólag Fülöp-szigeteki katonákat lehet majd csak látni.

A délkelet-ázsiai ország elnöke a Washingtonnal kapcsolatos viszonyról szólva úgy fogalmazott, hogy nem ő kezdte a harcot az amerikaiakkal. Hozzátette: az Egyesült Államoknak nem kellene úgy bánnia a Fülöp-szigetekkel, „mint egy pórázra kötött kutyával".

Duterte minderről azelőtt beszélt, hogy elindult volna Japánba, ahol háromnapos hivatalos látogatást tesz.

John Kerry amerikai külügyminiszter ezzel szemben hivatalának hétfői közleménye szerint azt hangsúlyozta: bízik benne, hogy a két ország át tudja vészelni ezt a zavaros időszakot, amelyet Duterte elnök Amerika-ellenes retorikája okoz.

A tárcavezető ezt Fülöp-szigeteki hivatali kollégájának, Perfecto Yasaynak mondta, akivel a Duterte múlt heti pekingi látogatásán elhangzott kijelentés ügyében beszélt vasárnap.

Duterte a kínai fővárosban bejelentette, hogy Manila „szakít" Washingtonnal. Bár a Fülöp-szigeteki államfő később azt mondta, nem komolyan gondolta ezt a különválást, szavai mégsem hagyják nyugodni az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek közötti katonai paktum jövőjéért aggódókat.

Daniel Russel, az amerikai külügyminisztérium kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese hétfőn Manilában mindazonáltal leszögezte, hogy Washington továbbra is „megbízható" szövetségese a Fülöp-szigeteknek, támogatja a délkelet-ázsiai ország virágzó kapcsolatait Kínával. Russel a sajtóval azt is közölte: őszintén megmondta Yasaynak, hogy Manila barátai aggódnak a Duterte által meghirdetett drogháború okozta nagy emberveszteség miatt, és ismételten hangsúlyozta neki, hogy szükség van az igazságos eljárások lefolytatására.

Duterte június 30-i hivatalba lépése óta csaknem háromezer embert öltek meg a Fülöp-szigeteki drogellenes kampányban.