Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai kérésre lekerülhetnek a tálibok a terrorszervezetek listájáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. március 5. 16:12

Az Egyesült Államok kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vegye le a terrorszervezetek listájáról az afganisztáni radikális szunnita tálib mozgalmat – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Az amerikai kéréssel kapcsolatos döntést várhatóan május 29-ig hozzák meg – közölte Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja, az orosz külügyminisztérium egyik ázsiai főosztályának igazgatója. Kabulov március 4-ei, keddi moszkvai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kollégái már folytatják a konzultációkat a kérésről New Yorkban.

Február 29-én az Egyesült Államok és a tálibok békemegállapodást írtak alá, amelynek célja az Afganisztánban közel húsz éve tartó fegyveres konfliktus békés rendezése alapjainak lerakása.

A tálibok főtárgyalója, Baradar Ahund mulla telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel néhány nappal a megállapodás aláírása után – közölte kedden a Twitter mikroblog portálon Zabibullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője. Donald Trump Washingtonban újságírók előtt igen jónak nevezte a keddi telefonbeszélgetést. A megbeszélésről további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Az egyezményben Egyesült Államok vállalta a többi között azt, hogy biztonsági garanciákért cserébe 14 hónapon belül kivonja csapatait Afganisztánból. Szó van benne fogolycseréről, illetve szerepel benne az is, hogy Washington augusztusra feloldja a tálib mozgalom tagjai elleni szankciókat, és szorgalmazni fogja, hogy a szóban forgó személyek májusig lekerüljenek az ENSZ feketelistájáról is. Az Egyesült Államok azt is vállalta, hogy kérni fogja az egyezmény jóváhagyását az ENSZ Biztonsági Tanácsától.

A tálibok kedden közölték, hajlandóan az afganisztáni vezetőkkel tárgyalni, de csak a fogolycseréről. A tálib küldöttség Katarban nem találkozik az afgán kormány delegációjával, de a két fél foglyokért felelős vezetői találkozhatnak a kérdés megvitatására – közölte Twitter-üzenetében a tálibok dohai szóvivője, Szuhail Sahín.

Az amerikai-tálib megállapodás szerint az afgán kormány akár 5000 foglyot is szabadon enged, de egy afgán-amerikai közös nyilatkozat szerint a kabuli kormány csak a foglyok elengedésének „megvalósíthatóságáról" szóló, amerikai közvetítéssel folyó tárgyaláson vesz részt. Egy nappal azonban a szerződés nyélbeütése után Asraf Gáni afgán elnök azonban kijelentette, hogy az afgán kormány nem vállalt kötelezettséget 5000 tálib fogoly elengedésére. Egyes nyugati diplomaták szerint a fogolycsere zátonyra futása akadályozhatja a megállapodás megvalósítását.