Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: Európa biztonsága érdekében minden eddiginél fontosabb, hogy elmélyítsük a védelmi együttműködést

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Horvát Védelmi Minisztérium |  2020. március 5. 14:28

Figyelemmel a globális hatalmi versengésre és Európa biztonságára, minden eddiginél fontosabb, hogy elmélyítsük az európai védelmi együttműködést és globális szereplővé tegyük az EU-t a biztonság és védelem terén. Különösen fontos az együttműködés az olyan új típusú kihívások tekintetében, mint az illegális migráció vagy a hybrid hadviselés – mondta Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere az EU védelmi minisztereinek informális tanácskozásán március 5-én, Zágrábban.

1596076763

A találkozó első munkaülésén Josep Borrell Fontelles, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismertette az európai biztonság és védelempolitikai együttműködés prioritásait. A védelmi miniszterek eszmecseréje ezt követően átfogta a közös katonai műveletek, a közös képességfejlesztés és a partnerségi kapcsolatok kérdéseit.

1596076763

Dr. BenkőTibor tárcavezető a találkozón elmondta, egyre inkább előtérbe kerülnek az új típusú kihívások. Napirendre kell ezeket tűznünk, és azonosítani a védelemre gyakorolt hatásukat, csakúgy, mint a tágabb európai uniós politikákkal valóösszefüggéseiket. A honvédelmi miniszter kifejtette: Magyarország támogatja az EU önálló cselekvőképességét, illetve a partnereivel való együttműködést. Tudnunk kell kezelni a szomszédságunkban jelentkező kihívásokat és válságokat. Elkötelezettek vagyunk egy olyan„stratégiai iránytű" megalkotásában, amely segíti a biztonsági kihívások közös, európai értelmezését, a közös válaszok kidolgozását. Kiemelte továbbá az Európát körülvevő, instabil régiókra fordított figyelem és segítségnyújtás fontosságát, konkrétan említve a Nyugat-Balkánt és az afrikai kontinenst.

1596076763

A védelmi miniszterek tárgyaltak a Görögország határain, az illegális migrációs hullám hatására kialakult helyzetről. Magyarország részéről, Dr. Benkő Tibor szolidaritásáról biztosította a kialakult helyzetben leginkább súlyosan érintett Görögországot, továbbá Bulgáriát és Ciprust.

A védelmi miniszteri értekezlet margóján sor került a Közép-Európai Hadosztály Parancsnokság létrehozásáról szóló egyetértési megállapodás aláírására. A megalakítandó hadosztály-parancsnokság szervezetének és működésének kereteit rögzítő megállapodás jelentős mérföldkőnek tekinthető a szervezet létrehozásában.

A megállapodás kapcsán Benkő Tibor úgy fogalmazott: a parancsnokság létrehozásával a térségben egy hiánypótló, hadosztály szintű NATO vezetési elemet hozunk létre. A parancsnokságunk képes lesz mind a keletről, mind a délről érkező kihívások kezelésére, hozzájárulva a kollektív védelemhez és a válságkezeléshez. A parancsnokság egyszerre jelent hozzájárulást a NATO-szintűés európai védelmi képességekhez.

A tárcavezető kiemelte, a parancsnokság létrehozása magyar-horvát kezdeményezés a NATO felé, amellyel azt az egyértelműüzenetet küldjük szövetségeseinknek: a régió országai képesek arra, hogy felelősen gondoskodjanak a védelmükről. Ezt biztosítja az a magyar vállalás is, hogy a védelmi kiadások összege 2024-re elérje a GDP 2 százalékát, és ennek 20 százalékát fejlesztésre használjuk fel.

GALÉRIA