Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai repülőgép-hordozó járőrözik a vitatott szigeteknél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 21. 16:35

Az Egyesült Államok őrjáratra küldött egy atommeghajtású repülőgéphordozót a Dél-kínai-tengerre, miközben kínai megfigyelő hajók szombaton, október 20-án elhaladtak a Tiaojü (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigetek mellett a Kelet-kínai-tengeren.


A George Washington hadihajó küldetése heves indulatokat válthat ki Kínában, amely vitában áll Vietnámmal, a Fülöp-szigetekkel, illetve más államokkal a Dél-kínai-tengeren lévő szigetcsoportok hovatartozása miatt. Az amerikai anyahajó fedélzetén 80 harci repülőgép van, a kíséretében haladó harccsoport pedig cirkálókból, rombolókból, tengeralattjárókból és ellátó hajókból áll.

Az Egyesült Államok gazdasági és katonai szövetséget épít a térségbeli kis államokkal, amelyek hálásak azért a támogatásért, amelyet Washington nyújt az egyre jelentősebb gazdasági és tengeri hatalommá váló Kínával szemben. Peking pénteken tengeri hadgyakorlatot tartott a Kelet-kínai-tengeren. Itt egy lakatlan szigetcsoport hovatartozása miatt vált feszültté a viszonya Tokióval. A helyzetet tovább élezte, hogy a Szenkaku-szigetek egy részét megvásárolta a japán állam.

A japán parti őrség beszámolója szerint négy kínai megfigyelő hajó a szigetcsoport legnagyobb szigete mellett haladt el. A japánok figyelmezetést adtak ki a kínai hajóknak, amire az egyikük azt válaszolta, hogy törvényes akciót hajtanak végre.

Jang Csie-cse kínai külügyminiszter korábban a szigetek ellopásával és országa szuverenitásának súlyos megsértésével vádolta Japánt az ENSZ Közgyűlése előtt. Tokió szerint nincs szó területi vitáról, a szigetek történelmileg és a nemzetközi jog értelmében Japán államterületének részei.