Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aszad indul a jövő évi elnökválasztáson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 22. 21:24

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint nincs akadálya annak, hogy indulhasson a jövő évi elnökválasztáson – jelentette a libanoni al-Majadín tv-csatorna október 21-én, hétfőn.

„Én személy szerint nem látom semmi akadályát annak, hogy jelöltessem magam a következő elnökválasztáson" – idézte Aszadot a hírcsatorna, amely interjút készített a nemzetközi közösség nagy része által élesen bírált államfővel.

Aszad néhány héttel korábban még azt mondta, hogy túl korai lenne eldöntenie, induljon-e a választáson. A török Halt TV tévécsatornának nyilatkozva akkor hozzáfűzte: nem fog indulni harmadik elnöki mandátumáért, ha úgy érzi, hogy a lakosság többsége azt ellenezné.

Hétfőn folytatódtak a harcok Szíriában, biztonsági források arról számoltak be, hogy négy, Szíriából elindított rakéta csapódott be a síiták lakta libanoni Hermel város különböző részein. A település a határtól nagyjából tíz kilométerre található, Hermelt a szomszédos országban zajló polgárháború két és fél éve alatt többször is érte rakétatalálat.

Ezzel párhuzamosan megérkezett a szíriai fővárosba Sigrid Kaag, az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös, a szíriai vegyifegyver-arzenál megsemmisítésével megbízott munkacsoportjának vezetője.

A Szíriában tartózkodó ellenőrök már tizenhét vegyifegyver-létesítményt ellenőriztek, s ebből tizennégy helyen meg is semmisítettek vegyi fegyverek előállításához használt berendezéseket – olvasható az OPCW hétfőn kiadott közleményében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember végén határozatot fogadott el arról, hogy a vegyi fegyverek előállítására szolgáló szíriai helyszíneket november 1-jéig használhatatlanná kell tenni, a vegyifegyver-arzenált pedig a jövő év közepéig meg kell semmisíteni.

Szíria a megállapodás alapján szeptember 21-én átadta a készleteiről szóló listát, és a szakértők az ezen szereplő helyeket keresik fel.