Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra útnak indulnak a rakétások

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2013. október 23. 7:23

Ismét Lengyelországba készülnek a győri rakétások. Ezúttal a Steadfast Jazz 2013 elnevezésű többnemzeti gyakorlaton bizonyíthatnak az alakulat katonái. A kontingens ugyanarra az állományra épül, akik augusztusban sikeres éleslövészeten vettek részt.

1595961914

Az október 28. és november 12. között Lettország, Lengyelország és Litvánia területén megrendezendő gyakorlat célja a Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság, valamint az alárendelt NRF Komponens parancsnokság felkészítése a nemzetközi erők irányítására egy kollektív védelmi műveleti feladat tervezésében és végrehajtásában. Ugyancsak a gyakorlat célkitűzései közé tartozik a NATO integrált légi- és rakétavédelmi rendszeréhez történő csatlakozás gyakorlati lehetőségeinek megalapozása és megszilárdítása a vezetés és irányítás területén; a légvédelmi rakétaalegységek állományának felkészítése, illetve gyakoroltatása a harctevékenységek megszervezésének és végrehajtásának időszakában, valamint a légvédelmi rakéta komplexumok, és az azokba beépített híradó és bizonyos vezetési eszközök alkalmazásának felmérése harcászati körülmények között.

A győri alakulat egy vegyes, KUB és MISTRAL alegységeket magába foglaló légvédelmi rakéta kötelékkel vesz részt a számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton, valamint annak terepen végrehajtott harcászati mozzanatain. A közel száz katonát és harminc technikai eszközt számláló kontingens tagjai idén másodszor bizonyíthatják szakmai felkészültségüket Lengyelországban, többnemzeti környezetben.

A gyakorlaton való részvételt megelőzi egy, a négy hetes felkészítési fázist lezáró írásbeli és szóbeli vizsga.

1595961914

A gyakorlatra történő felkészítés elméleti részben a már megszerzett szakismereti tudás elmélyítésén túl a harcászati eljárások és harcvezetéssel kapcsolatos ismeretek kaptak nagyobb hangsúlyt. A gyakorlati szakaszban pedig a tanteremben megszerzett ismeretek begyakorlása volt a cél.  A felkészülés zárásaként centralizált tűzvezetési gyakorlást hajtottak végre. 

1595961914

Fotó: Sályi Gergő törzsőrmester