Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felmondták a békemegállapodást az egykori lázadók Mozambikban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 23. 8:28

A Renamo nevű egykori mozambiki gerillaszervezet felmondta október 21-én, hétfőn a 16 évig tartó polgárháborút lezáró 1992-es békemegállapodást, mert a hadsereg megtámadta és elfoglalta a központi táborukat.

A hadsereg főparancsnokának felelőtlensége véget vetett a római békének – jelentette ki Fernando Mazanga, a Renamo szóvivője, aki ezzel Armando Guebuza államfőre utalt.

A hadsereg a déli órákban indított támadást a Gorongosa-hegységben lévő tábor ellen. A Renamo vezetője, Afonso Dhlakama elmenekült, nem tudták elfogni. A katonák aknavetőket és tüzérséget is bevetettek, és felgyújtották az épületeket – mondta el az egyik biztonsági főnök, de azt nem tudta megerősíteni, hogy voltak-e áldozatok.

A védelmi minisztérium szóvivője megerősítette a támadás hírét, és azzal indokolta, hogy a Renamo a hét végén megtámadta a katonákat. „A nyomukba eredtünk azoknak, akik rátámadtak a katonáinkra. Nincsenek jelentős veszteségek sem a fegyveres erők, sem a lakosság körében" – mondta, és nyugalomra intette a lakosságot.

Mozambikban 16 éven át tartott és egymillió halálos áldozatot követelt a polgárháború az egykori Dél-afrikai Köztársaság és Rhodesia által létrehozott Renamo és a marxista Frelimo gerillaszervezet között. A háborút az 1992-ben Rómában aláírt békemegállapodás zárta le, de a feszültség fennmaradt a szemben álló felek között. Mindkét gerillaszervezet hivatalosan párttá alakult. A 2009-es parlamenti választást a Frelimo nyerte meg 74,66 százalékkal a Renamo 17,68 százalékával szemben.