Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átcsoportosításba kezdett Hmejmímben az orosz légierő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 15. 18:43

Az orosz légierő átcsoportosításba kezdett Szíriában, és hat Szu-24-es bombázót visszavonva négy Szu-25-ös csatarepülőgépet vezényelt a hmejmími légitámaszpontra – közölte január 12-én, csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz bázisról további repülőgépeket és katonákat fognak visszavonni. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szíriában december végén meghirdetett tűzszünet nyomán rendelt el részleges csapatcsökkentést, és Valerij Geraszimov hadseregtábornok, orosz vezérkari főnök múlt héten jelentette be, hogy visszaendelték a Földközi-tenger keleti medencéjéből az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó nehézcirkáló vezette flottaköteléket.
A szíriai politikai rendezéssel kapcsolatban mind a Kreml, mind az orosz külügyminisztérium szóvivője továbbra is céldátumként nyilatkozott január 23-ról, mint az asztanai béketárgyalások lehetséges kezdeti időpontjáról.

Az orosz elnöki hivatal nevében megszólaló Dmitrij Peszkov szóvivő szerint a kazah fővárosban Oroszország szakértői szinten képviselteti majd magát. Azzal kapcsolatban nem bocsátkozott jóslatokba, hogy mikorra lehet esélye egy csúcsszintű megbeszélésnek.
A szíriai kormány és ellenzék között tervezett tárgyalásokról Vlagyimir Putyin a nap folyamán telefonon egyeztetett kazah és török hivatali partnerével.

A Kreml tájékoztatása szerint az orosz vezető és Recep Tayyip Erdogan török elnök megállapította, hogy Damaszkusz és a mérsékelt ellenzék betartja a Moszkva és Ankara közvetítésével elért fegyvernyugvást.
Szíriai ellenzéki csoportok korábban a tűzszünet megsértésével vádolták meg a szíriai kormányerőket, és megszakították az asztanai találkozóról szóló előkészítő tárgyalásokban való részvételüket.