Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonaszakácsok az erfurti kulináris olimpián

Szöveg: G. K. |  2017. január 15. 17:16

Még decemberben adott át elismerő oklevelet dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség katonaszakács-válogatottjának, akik eredményesen vettek rész a németországi Erfurtban októberben megrendezett kulináris olimpián.

1596026153

A katonaszakácsok szakmai felkészítését Sümegi Zoltán főhadnagy, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Logisztikai Főnökségének logisztikai tisztje, a csapat vezetője koordinálta és vezette.
A felkészülést követően a csapat a gasztronómiai olimpián az elvártaknak megfelelően debütált. A nemzetközi zsűri a csapat tevékenységét – mind a hidegétel, mind pedig a melegétel kategóriában – ezüstéremmel díjazta.
Az eseményre egyébként a világ minden tájáról 802 egyéni kiállító, 32 nemzeti válogatott, 20 junior nemzeti válogatott, 20 közétkeztetési csapat, 59 regionális csapat, 85 gyümölcs-, és zöldségszobrász érkezett. A nemzetközi szakmai zsűrit a német szakácsszövetség delegálta, hazánkat Gulyás Károly Venesz-díjas mesterszakács, az MH BHD főtanácsosa képviselte.

1596026153

A Magyar Gasztronómiai Szövetség nemzeti katonai, közétkeztetési, regionális csapatokkal és egyéni versenyzőkkel nevezett az eseményre. A Magyar Honvédség katonaszakács csapata két kategóriában indult. A hidegkonyhai bemutató során elkészített és bemutatott egy 8 személyes dísztálat, egy ötfogásos ünnepi „fesztivál menüt", négy előételt, négy különféle „finger food" menüt, négy tányérdesszertet és négy különböző „petits fourst". A feladatok végrehajtása nagy szakértelmet, komoly erőfeszítést és odafigyelést kívánt a csapat tagjaitól.
A felkészülésnek és a szakmai munkának meg lett az eredménye, a zsűri ezüstéremmel díjazta a munkájukat.

1596026154

A melegétel program során a szigorú szakmai és egészségügyi előírások betartásával, a zsűri folyamatos felügyelete mellett kellett 150 személy részére ételt készíteni és kitálalni az oda érkező érdeklődőknek. A „catering" kategóriában a katonaszakács csapat egy magyaros menüt készített a vendégeknek. A konyhai munkát és az elkészült ételeket a zsűri ezüstéremmel ismerte el.

1596026154

A Magyar Honvédség katonaszakács csapata 1993 óta vesz részt nemzetközi versenyeken, ahonnan minden alkalommal, éremmel, vagy érmekkel tértek haza.
A csapat az elkövetkezendő időszakban értékeli és elemzi az elvégzett munkát, a zsűri javaslatait és 2017 februárjától elkezdi a felkészülést a 2018-ban megrendezendő szakács világbajnokságra.

1596026155

Az erfurti kulináris olimpián részt vett csapat tagjai voltak az MH vitéz Surmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár állományából Sümegi Zoltán főhadnagy (csapatvezető),
Gulyás Károly főtanácsos  (szakmai vezető), Balázs Gergő közalkalmazott (csapatkapitány), Bojtos György közalkalmazott, Ódor Norbert közalkalmazott,
Kontra József szakaszvezető,
Bíró Zoltán szakaszvezető,
Juhász László közalkalmazott, Rózsa Mária közalkalmazott, Lukács Péter közalkalmazott; valamint az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományából

Kovács Péter főtörzsőrmester
és Kovács Attila főtörzsőrmester.

1596026155