Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália modernizálja haditengerészetét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 5. 11:11

Ausztrália a következő húsz évben 89 milliárd dollárt (több mint 18 billió forint) tervez a haditengerészet korszerűsítésére költeni, az összeg egy részéből fregattokat és korvetteket épít saját hajógyáraiban – jelentette be augusztus 4-én, kedden a dél-ausztráliai Adelaide-ben Tony Abbott miniszterelnök.

A kormány tervei szerint 2018-tól járőrkorvetteket, 2020-tól pedig fregattokat gyártanak, ezzel 2500 új munkahelyet hozva létre. A hazai hadihajógyártásra 20 milliárd ausztrál dollárt (több mint 4000 milliárd forint) szánnak. Ausztrália egyebek mellett tizenkét új tengeralattjáró vásárlására is készül – közölte a kormányfő.

A legnagyobb ausztrál védelmi üzlet szállítóját versenytárgyaláson választják ki a német ThyssenKrupp (TKMS), a francia DCNS, valamint a Mitsubishi Heavy Industries és a Kawasaki Heavy Industries alkotta japán konzorcium közül.

Tony Abbott ezenkívül mélyítené a biztonsági kapcsolatokat Japánnal, az Egyesült Államok ugyanis szeretné, ha a bővülő kínai katonai potenciál mellett két szövetségese nagyobb szerepet vállalna az ázsiai biztonság terén.