Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán hadsereg nem kérhet légicsapást a NATO-tól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 19. 19:59

Hamid Karzai afgán elnök kiadta február 18-án, hétfőn azt a rendeletet, amelyben megtiltotta, hogy az afgán biztonsági erők légicsapást kérjenek a NATO-tól a lakott területeken végrehajtott műveletekhez.

A rendelet két nappal azután jelent meg, hogy az afgán elnök bejelentette: a tilalom bevezetését tervezi, miután a nemzeti hírszerző szolgálat által kért NATO-légicsapásban legalább tíz polgári személy vesztette életét szerdán a keleti Kunár tartományban.

Az intézkedés bírálói szerint a tilalom várhatóan korlátozza majd a légi támogatástól erősen függő afgán csapatok harci képességét a lázadók elleni szárazföldi hadműveletekben.

Joseph F. Dunford tengerészgyalogos tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és a szövetséges erők új parancsnoka viszont úgy látja, hogy az amerikai vezetésű NATO szövetséges erők a tilalom mellett is hatékonyan tudnak fellépni. A tábornok vasárnap közölte: még aznap találkozik Biszmilla Hán Mohammadi afgán védelmi miniszterrel és Ser Mohammad Karimi vezérkari főnökkel, hogy megvitassa velük a tilalom „technikai részleteit".