Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida jemeni szárnya vállalta magára a párizsi merényletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 10. 17:18

Az al-Kaida jemeni szárnyának egyik tagja január 9-én, pénteken bejelentette, hogy ennek a szervezetnek az irányításával hajtották végre a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin elleni – tizenkét ember halálával végződött – merényletet.

Az illető Kairóban az AP hírügynökséghez eljuttatott angol nyelvű nyilatkozatában közölte, hogy az al-Kaida jemeni szárnya irányította a fegyveres akciót, gondosan kiválasztva a célpontot. Mint mondta, „bosszút akart állni a Mohamed iszlám próféta becsületén esett sérelmen".

A szervezet tagja, aki nem nevezte meg magát, úgy fogalmazott: ez a támadás összhangban állt Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének a Nyugathoz intézett korábbi figyelmeztetésével, amelyben a muzulmán vallás folyamatos gyalázásával kapcsolatos következményekre hívta fel a figyelmet. A nyilatkozó hozzátette: „biztonsági okokból" várt eddig a merénylet vállalásával kapcsolatos bejelentéssel.

Az al-Kaida egyik vallási vezetője pénteken egy videofelvételen újabb merényletekkel fenyegette meg Franciaországot. Azt üzente, hogy a franciák „mindaddig nem lesznek biztonságban, amíg Allah, az ő hírnöke és hívei ellen harcolnak".

Harit al-Nadári sejk egyúttal Allah hithű katonáiként méltatta a párizsi merénylőket, akik „megtanították a franciáknak, hol vannak a szólásszabadság határai".