Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz cikk, amit szívesen olvastak 2014-ben

Szöveg: Szecsey István |  2015. január 10. 16:10

A mindennapi helytállás, a hagyományok és a különleges egységek szerepeltek 2014-ben a honvedelem.hu legnépszerűbb tartalmai között. Rendhagyó hétvégi tízes listánkban most ezeket a cikkeket gyűjtöttük össze. (A címekre kattintva az eredeti cikkeket lehet elolvasni.)

Rablót fogtak a katonai rendészek a fővárosban

Áprilisban sikeresen akadályoztak meg egy rablást az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Maléter Pál Rendészzászlóalj katonái a főváros harmadik kerületében. A rendészek nemcsak megakadályozták, hogy egy idős férfit kifosszanak, de az elkövetőt is sikerült visszatartaniuk a rendőrök kiérkezéséig.

1595985669


* * *


„Egyenes ember voltam világéletemben, és ezt vártam el mindenkitől"

Nem csak a katonai helytállás, de a közelharckiképzés legendás alakja is sok olvasónkat érdekelte tavaly. KüzdőSportrék címet viselő sorozatunk talán leginkább meghatározó személyisége shihan Furkó Kálmán nyugállományú ezredes, a legendásan kemény, fájdalmat nem ismerő kiképző, aki katonák ezreit tanította az önvédelem fortélyaira. Tágabb értelemben véve pedig a magyarországi kyokushin karate egyik alapítójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a stílus nemcsak megvetette a lábát Magyarországon, hanem a legnépszerűbb távol-keleti harcművészeti ággá fejlődött.

1595985669
* * *


Elkezdődött…

2014 is a nagy hadgyakorlatok éve volt, így nem meglepő, ha sok mindenkit érdekelt, hogy miként kezdődött el a Magyar Honvédség egyik idei legnagyobb, komplex hadgyakorlata. A Tavaszi Áttörés 2014 elnevezésű kiképzési rendezvényt május 7-én, szerdán Horváth Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka, a gyakorlat igazgatója nyitotta meg.

1595985670
* * *


Tíz különleges katonai alakulat

Az elitek elitjei, a legjobbak legjobbjai – szinte kivétel nélkül mindenki így vélekedik a különleges katonai alakulatokról. Összeállításunkban tízet mutattuk be közülük – szokásunkhoz híven szigorúan szubjektív szempontok szerint.

1595985670
* * *

Tíz gigantikus fegyver, amely ócskavasként végezte

A történelem során a fegyvertervezők gyakran engedtek a kísértésnek, hogy hatalmas monstrumokat tervezzenek. Ezek első ránézésre félelmetesek voltak ugyan és hatékonynak is tűntek, legtöbbször azonban használhatatlan ócskavasnak bizonyultak, ráadásul rengeteg pénzbe is kerültek. Egyik népszerű heti tízes listánkba ilyen gigantikus, ám sikertelen konstrukciókat gyűjtöttünk össze, szigorúan szubjektív szempontok szerint.

1595985670
* * *


Felkészítették a sorozóorvosokat

A Feltöltés 2014 elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlat keretében – ami igencsak érdekes volt olvasóinknak – az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) katonai igazgatási központjai szeptember második hetében tartották meg a sorozóorvosok felkészítését Budapesten, Veszprémben és Debrecenben.

1595985670
* * *

Magyar „csodafegyverek" a második világháborúban

Ha második világháborús magyar arzenálról beszélünk, aligha jut eszünkbe a kor csúcstechnológiája. Pedig ezek a fegyverek is léteztek, legalábbis a rajzasztalon. Néhány év alatt valószínűleg a csapatokhoz is kikerülhettek volna a Németország „csodafegyvereivel" is vetélkedő magyar konstrukciók, amelyek ugyancsak megkeseríthették volna a Vörös Hadsereg, vagy éppen az amerikai bombázók életét. Következzen ezekből heti, szubjektív tízes listánk.

1595985671
* * *

Guinness-rekordot döntött egy magyar tűzszerész

Új Guinness-rekordot állított fel egy magyar tűzszerész az egymérföldes bombaruhás futás kategóriában március 27-én, csütörtökön, a budapesti Syma csarnokban. Mészáros Zoltán főtörzsőrmester a távot nyolc perc huszonkilenc másodperc alatt teljesítette, megdöntve ezzel egy amerikai katona addigi rekordját.

1595985671



* * *


Holland lánctalpasok Hajmáskéren

Igencsak kitüntetett érdeklődésre tartott számot, ahogy megérkeztek Magyarországra azok a CV-90 típusú holland harcjárművek, amelyek a „Várpalota Challenge 2014" (Várpalotai Kihívás) nemzetközi gyakorlaton vettek részt. A háromezer katonát számláló többnemzeti gyakorlat március 12-től április 22-ig tartott Várpalota térségében.

1595985671
* * *

Kereszthegy

Végül, de nem utolsósorban Kereszthegy: játékfilmes elemekkel „fűszerezett", azóta többszörös díjnyertes dokumentumfilmet készített a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiója, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztállyal való együttműködésben.

1595985671

(Korábbi Top 10-es cikkeink ide kattintva olvashatóak.)