Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai hírszerzés lehallgatott egy gyanús telefonbeszélgetést a gáztámadás után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 29. 11:03

Az amerikai hírszerzés lehallgatta a szíriai védelmi minisztérium egyik vezetőjének és a vegyi fegyverekért felelős alakulat vezetőjének beszélgetését közvetlenül a Damaszkusz közelében múlt héten szerdán történt gáztámadás után – írta a Foreign Policy című amerikai külpolitikai folyóirat augusztus 27-én, kedden.

A minisztériumi tisztségviselő hangján a pánik hallatszott, ahogy választ követelt az egyes források szerint több mint ezer emberéletet követelő ideggáztámadásra.

A Foreign Policy hírszerzési körökből származó információi szerint ezt a beszélgetést az amerikai hírszerzés lehallgatta, és ez az oka, hogy az amerikai tisztségviselők biztosak benne: a támadás Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének műve volt.

Az amerikai hadsereg az Aszad elleni válaszcsapásra készül, miközben a nyugati szövetségesek hangsúlyozzák: annak célja nem a rezsim megdöntése, hanem a szíriai elnök megbüntetése a vegyi fegyverek bevetése miatt.

Ugyanakkor Damaszkusz mozgatórugóit az amerikai kormánykörökben is csak találgathatják: egyesek szerint Aszad elszámította magát, míg mások egy a hatáskörét átlépő tisztségviselőt sejtenek a gáztámadás mögött.

„Nem tudni, kinél van a kapcsoló" – mondta egy amerikai hírszerző. „Csak egy tábornok nyomogatja tetszése szerint a gombokat, vagy kifejezett parancs tartozik minden támadáshoz?"

„Nem tudjuk mi történt. Csak azt tudjuk, hogy jó nagy hülyeséget csináltak" – tette hozzá.

Bár a helyi orvosok beszámolói, a lehallgatott telefonbeszélgetés és a tragédiáról készült felvételek egyértelműen alátámasztják Aszad felelősségét, többek szerint meg kellene várni a talaj- és vérmintákat is, mielőtt sor kerül a válaszcsapásra.

Ezzel szemben Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden bőségesen elégnek nevezte a helyszínen tartózkodó ENSZ-ellenőrök eddigi munkáját, mivel „egyértelműen megállapítható belőle, hogy a rezsim nagy mennyiségben vetett be vegyi fegyvereket".