Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai szenátus megszavazta a 2015-ös védelmi költségvetést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 13. 23:00

Az amerikai képviselőház után egy héttel a szenátus is megszavazta december 12-én, pénteken a jövő évi védelmi költségvetést, amelynek teljes kiadási összege 585 milliárd dollár.

A felsőház 89:11 arányban hagyta jóvá az idén október 1-jétől 2015. szeptember 30-áig terjedő időszakra szóló védelmi büdzsét. A múlt héten a képviselőház 300:119 arányban voksolt mellette. A költségvetés – amely most majd Barack Obama elé kerül aláírásra – továbbra is elutasítja a guantánamói börtöntábor bezárását, amit pedig az elnök ismét szeretett volna elérni.

A tervezet 521 milliárd dollárt biztosít személyi kiadásokra, a fegyverzetre, a kutatásra és fejlesztésre, és 64 milliárdot a „tengerentúli" hadműveletekre, beleértve az afganisztáni, iraki és szíriai háborúskodást. Az utóbbi két helyszínen a légierő 5 milliárd dollárt fordíthat az Iszlám Állam nevű, szélsőséges szervezet állásainak a bombázására. Ugyanebből az összegből kell biztosítani 1500 amerikai katona és tanácsadó iraki állomásoztatását, noha a harci bevetésük nincs tervbe véve.

Az 585 milliárdból 554 milliárd dollár felett a védelmi minisztérium rendelkezik.