Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai védelmi miniszter Afganisztánba érkezett a túszszabadulás után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 2. 14:08

Az afgán fővárostól északra lévő bagrami légi támaszpontra érkezett június 1-én, vasárnap Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, és találkozott annak az amerikai kommandónak a több mint tucatnyi tagjával, amely előző nap részt vett az öt éven át tálib fogságban tartott Bowe Bergdahl őrmester kiszabadulásában.

A 28 éves Bergdahl a hírek szerint jó állapotban van, képes járni, s helikopterrel a bagrami légi támaszpontra szállították orvosi vizsgálatokra, majd a németországi Landstuhl amerikai katonai kórházába vitték tovább még Hagel érkezése előtt.

Az amerikai védelmi miniszter a repülőtér egyik hangárának egy elkülönített részén találkozott a különleges egység tagjaival, s egy amerikai tisztségviselő elmondása szerint köszönetet mondott nekik, amiért azt az igazi szellemiséget képviselték, hogy bajtársat sohasem hagyunk hátra. Ezzel Barack Obama elnök előző napi közleményére emlékeztetett az őrmester szabadulásával kapcsolatban, miszerint „egyetlen egyenruhás férfit vagy nőt sem hagyunk hátra a csatatéren".

Hagel a hangárban szólt amerikai katonák nagyobb csoportjához is.

A fogolyátvételben részt vevők nemigen mutatkoztak külön a többiektől, de amikor a különleges műveleti erők elvonultak, golyóálló mellényük, valamint néhol a borosta és kevésbé tiszta öltözék „elárulta" őket. A miniszter megjegyezte róluk, hogy fontos küldetésben vettek most részt, de sok más feladatuk is van, amelyek végzésekor gyakran felismerhetetlenek maradnak.

Mint mondta, azért nem közölték a washingtoni kongresszussal a fogolycserét – Bergdahl elengedését öt, Guantánamón fogva tartott tálib szabadsága fejében -, mert amerikai hírszerzési adatok szerint az őrmester „biztonsága és egészsége veszélyben volt, különösen az egészségi állapota romlott, és gyorsan kellett cselekedni".

Chuck Hagel közölte: találkozik az Afganisztánban lévő amerikai katonai parancsnokokkal, hogy megbeszélje velük, miként fejlődnek az afgán fegyveres erők, miközben az Egyesült Államok arra készül, hogy az év végéig kivonja katonáinak a nagy részét az ázsiai országból. Amerikai vezetők részéről egy hét alatt ez a második ilyen, meglepetésszerű látogatás Afganisztánban: múlt vasárnap maga Obama járt ott.