Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ankarai orosz nagykövet meggyilkolásáról készített kép nyerte a World Press Photo fődíját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 14. 13:36

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját február 13-án, hétfőn Amszterdamban. Máté Bence magyar természetfotós harmadik helyezést ért el a Természet kategóriában a sorozatok között.

A nyertes fotón az öltönyt és nyakkendőt viselő merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a másodpercekkel korábban agyonlőtt Andrej Karlov nagykövet holtteste felett áll. A tettes a bal kezét kinyújtott mutatóujjal a magasba tartja, közben dühödten ordít.
A díjnyertes fénykép az „Egy gyilkosság Törökországban" című sorozat darabja, amely az ankarai kortárs művészetek galériájában tavaly december 19-én elkövetett merénylet pillanatait rögzítette.

Az éppen egy kiállítás nyitóbeszédét mondó orosz diplomatát egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtte agyon, aki a Dzsais al-Fatah szíriai iszlamista koalíció tagja volt, és Karlov lelövése után azt kiáltotta arab nyelven, hogy „Allahu Akbar", vagyis „Isten hatalmas".

A zsűri tagjai az AP fotóriporterének bátorságát méltatták, aki – mint mondta – ösztönösen cselekedett a szeme láttára történő, sokkoló események közepette.
„A munkám végzése mellett döntöttem, felmértem, hogy ez most itt történelmi pillanat, nagyon fontos esemény, és hogy megsebesülhetek, talán meg is halhatok, de legalább a jó újságírást képviselem" – közölte az amerikai hírügynökség veterán fényképésze.

A díjnyertes fénykép bemutatja „napjaink gyűlöletét", magában foglalja mindazt, amit az év fotójának jelentenie kell – emelte ki Mary F. Calvert zsűritag.
„Úgy látom, hogy a világ egy szakadék széle felé menetel. Ez a kép számomra arról szól, ami Európában, Amerikában, a Távol-Keleten, a Közel-Keleten és Szíriában folyik. Ez a gyűlölet arca" – fogalmazott Joao Silva, a zsűri egy másik tagja.
Az év fotója fődíj 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) pénzjutalommal jár.

A világ legrangosabb fotópályázatára 125 ország 5034 fotósa nevezett több mint 80 ezer felvétellel. A zsűri 25 ország 45 fotósát díjazta nyolc kategóriában.
Dámszarvasokat ábrázoló fényképével Máté Bence magyar természetfotós harmadik helyezést ért el a Természet kategóriában a sorozatok között.
A fő hírkategóriák nyertes képei között a menekültek, a szíriai és az iraki háború és a riói olimpia témája dominált.