Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elefántcsontparti katonák elfogadták a kormány ajánlatát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. május 18. 14:45

Az elefántcsontparti, országos méretű katonai lázadás vezetői elfogadták a kormány részéről az elmaradt prémiumfizetéssel kapcsolatban tett ajánlatot, és felhagytak lázadásukkal – közölték május 16-án, kedden a katonák szóvivői a Reuters brit hírügynökséggel.

Habár a megállapodás részleteit illetően a hírügynökségnek sem az elefántcsontparti védelmi minisztert, sem a kormány szóvivőjét nem sikerült elérnie, a Reuters egyik helyi szemtanúja megerősítette, hogy a katonai lázadás központjában, az Elefántcsontpart második legnagyobb városának számító Bouake városában a katonák visszavonultak támaszpontjaikra.

Alain-Richard Donwahi, a védelmi tárca vezetője hétfő este tett ajánlatát a lázadó katonák még elutasították, a felkelés vezetői azonban közölték, hogy kisebb módosításokkal ugyan, de az éjszaka során sikerült megegyezniük a kormánnyal.

„Elfogadjuk a kormány ajánlatát… Ennek értelmében most azonnal vissza is térünk laktanyáinkba" – közölte Seydou Kone őrmester, a lázadók egyik szóvivője Bouakéban.

Elmondása szerint a most elfogadott ajánlat értelmében 8400 fellázadt katona kapja meg azonnali hatállyal az elmaradt prémiumfizetését, 5 millió CFA-frank – afrikai valutaközösségi frank – (2,35 millió forint) értékében.

A megígért zsold elmaradásának egyébként az volt az oka, hogy zuhant Elefántcsontpart legfőbb exportcikkének, a kakaónak az ára a világpiacon. A mostani lázadás hírére ugyanakkor a londoni tőzsdén hétfőn már – öt hét óta – a legmagasabbra emelkedett.