Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi megmérettetés

Szöveg: Balogh Péter ezredes |  2017. május 18. 15:44

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) Katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szak − korábbi nevén a vezérkari tanfolyam − főtiszti hallgatói a napokban részt vettek a Combined Joint European Exercise elnevezésű nemzetközi gyakorlaton.

1596032443

A gyakorlatot a francia École de Guerre (Párizs), a brit Joint Services Command and Staff College (Shrivenham), a német Führungsakademie der Bundeswehr (Hamburg), az olasz Centro Alti Studi per la Difesa (Róma) és a spanyol Centro Superior de Estudios de la Defensa Nacional (Madrid) szervezi és hajtja végre öt helyszínen egy időben. A fiktív alaphelyzetre épülő idei második gyakorlat – amelyen a szak tizennégy főtisztje is részt vett római, madridi, shrivenhami, illetve párizsi helyszíneken – a hallgatók által korábban elsajátított tervezési eljárások begyakorlását, illetve annak felmérését célozta meg, nemzetközi környezetben.

1596032443

A gyakorlatot a vendéglátó haderők komoly műveleti tapasztalatokkal rendelkező tábornokai, magas rangú főtisztjei vezették. A résztvevők – 25-30 fős csoportokban – 5-7 összhaderőnemi műveleti tervezőcsoportot hoztak létre helyszínenként, és a NATO standard átfogó tervezői eljárásait alkalmazták.

1596032443

A gyakorlat kiválóan beleillett a Katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szak képzési programjába; a magyar hallgatók a februári, Napsütötte Afrika 2017 elnevezésű gyakorlaton tanultakat hasznosíthatták nemzetközi környezetben.

1596032444

A gyakorlat szcenáriója alapján az európai uniós harccsoportra épülő nemzetközi erőt egy fiktív afrikai régióban alkalmazták. A résztvevők végrehajtották a küldetéselemzést, és többfajta cselekvési változatot dolgoztak ki a parancsnok számára.

1596032444

A valamennyi helyszínen megtartott zárórendezvényen elhangzott: a gyakorlatot vezető intézetvezetők elégedettek voltak a magyarok hozzájárulásával, és a szak hallgatóit 2018-ban is visszavárják.

1596032444