Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-ben készül a békefenntartó misszió terve

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 15. 14:53

Szíriai békefenntartó misszió tervét készítik elő az ENSZ-ben arra az esetre, ha a Biztonsági Tanács úgy döntene, hogy be kell avatkozni az arab országban zajló fegyveres viszályba.

A világszervezet New York-i központjából származó források szerint a békefenntartó feladatokért felelős igazgatóság pénteken vitatta meg a békefenntartó misszió tervét azoknak az ENSZ-tagországoknak a képviselőivel, amelyek katonái jelenleg is részt vesznek térségbeli békemissziókban.

Abban az esetben, ha a BT döntést hoz a békefenntartók kiküldéséről, elsősorban hozzájuk fordul majd azzal a kéréssel, hogy adjanak katonákat a szíriai misszióhoz.

Egy ENSZ-illetékes szerint a missziónak megfigyelői, katonai és polgári része lenne, és az utóbbi az emberi jogok védelmével foglalkozna.

A szíriai békefenntartó misszióról egyre gyakrabban esik szó az ENSZ-központban. November végén Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a legfontosabb feladat a béke mihamarabbi megteremtése, amely megőrzéséhez azonban szükség lesz békefenntartókra és megfigyelőkre.