Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT üdvözölte az új afgán elnök beiktatását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 30. 18:11

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közleményben üdvözölte szeptember 30-án, kedden az új afgán elnök, Asraf Gáni, az első demokratikus hatalomváltás eredményeként hatalomra került afgán államfő beiktatását.

A dokumentumban kiemelték, mennyire fontos minden fél összefogása egy egységkormányban ahhoz, hogy egységes, békés és virágzó jövőt teremtsenek Afganisztán minden nemzetisége számára.

A 15 tagú testület felszólította egyben az új kormányzatot, hogy hatékonyan foglalkozzon az ország előtt álló biztonsági, kormányzati, emberi jogi és demokratikus problémákkal, ideértve a korrupció és a kábítószer kereskedelme elleni küzdelmet, továbbá a gazdasági helyreállítást.

A BT ismételten elítélte a tálib szélsőségesek, az al-Kaida és más terrorszervezetek erőszakos tevékenységét, amelyek célja aláásni az ország biztonsági helyzetét. Kiemelte, hogy terrorcselekményekkel nem lehet eltántorítani az afgánokat a békéhez, a demokráciához és az ország stabilitásához vezető útról. Ezt az irányvonalat támogatja az afgán nép, a kabuli kormány, és a nemzetközi közösség is – állapította meg végezetül a Biztonsági Tanács közleményében.