Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-főtitkár figyelmeztette az iráni elnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 24. 17:04

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár még a világszervezet Közgyűlésének mostani ülésszaka előtt egy New York-i beszélgetés során figyelmeztette Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt az uszítás veszélyeire – közölte szeptember 23-án, vasárnap Ban sajtóirodája.

„A főtitkár felhívta a figyelmet arra: milyen káros következményei lehetnek annak, hogy a Közel-Kelet különböző országai uszítanak és fenyegetnek" – olvasható a közleményben.

Amir Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas beosztású parancsnoka vasárnap figyelmeztette Izraelt, hogy megelőző csapást mérhet rá, ha biztos abban, hogy a zsidó állam meg akarja támadni. Ezenkívül a tábornok közölte: országa meg fogja támadni az Irán közelében lévő amerikai katonai támaszpontokat is, ha háborúba keveredik Izraellel. Ugyanis szerinte nem lehetséges izraeli támadás amerikai közreműködés nélkül, ezért jogos lenne az Egyesült Államok katonai támaszpontjai elleni csapás.

Az állami al-Alam televíziónak nyilatkozó tábornok kijelentette, hogy ha háború lesz Izraellel, abba a térség államai is belekeverednek, mert Irán megtámadja a Bahreinben, Katarban és Afganisztánban lévő amerikai támaszpontokat.

Washington és szövetségesei azt gyanítják, hogy Irán titokban atomfegyver előállításán dolgozik. Emiatt Izrael több ízben célzást tett arra, hogy akár egymagában is csapást mérne az iszlám köztársaság nukleáris létesítményeire. Teherán váltig állítja, hogy atomprogramja kizárólag energiatermelési célokat szolgál.