Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ kész nyilvánosságra hozni a szíriai háborús bűnösök névsorát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 21. 18:39

Egy szíriai emberi jogsértéseket vizsgáló ENSZ-bizottság készen áll nyilvánosságra hozni a háborús bűncselekményekkel vádolt személyek névsorát – jelentette be a szervezet február 20-án, pénteken.

Diplomáciai források szerint a testület az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának március 17-i ülésén tárhatja a nyilvánosság elé a több száz nevet tartalmazó listát, de az is elképzelhető, hogy mindössze néhány nevet fognak közölni.

A pénteken kiadott jelentés készítői rámutattak, hogy az utóbbi időben rohamosan nőtt a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények száma Szíriában.

A brazil Paulo Sergio Pinheiro vezette bizottság szerint a lista közzétételére a civil lakosság védelmében van szükség.

A szakemberek eddig négy bizalmasnak szánt névsort készítettek, az ötödiket márciusban fogják bemutatni az Emberi Jogi Tanács ülésén. A tájékoztatás szerint ezek a listák mindkét oldalról tartalmaznak neveket. A szervezet képviselői azt nem árulták el, hogy valamelyik listán szerepel-e Bassár el-Aszad elnök vagy más magas rangú állami vezető.

A dokumentumban a nemzetközi közösség kudarcának nevezték, hogy nem sikerült megóvni a polgári lakosságot Szíriában.

A civilek szenvedése még mindig tart, a háborús bűnök elkövetőit pedig nem tudják felelősségre vonni – fogalmazott a bizottság, amely éppen ezért ismételten felszólította a nagyhatalmakat, hogy utalják a Szíriában elkövetett erőszakcselekmények ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé. Mivel Szíria nem ismeri el az ICC hatáskörét, így amíg Aszad hatalmon van, csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendelheti el, hogy a bíróság megnyissa az ügyet.

A jelentés készítői anélkül, hogy konkrét országokat neveztek volna meg, a szembenálló feleknek nyújtott nemzetközi támogatást okolták a szűnni nem akaró vérontásért. Oroszország és Irán az Aszad-rezsim szövetségese, a mérsékeltnek számító felkelőket pedig egyebek mellett az Egyesült Államok, Katar és Szaúd-Arábia támogatja.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 210 ezret, több mint 10 millióan pedig az otthonuk elhagyására kényszerültek.