Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ növelné az Észak-Koreának küldött segélyek mértékét

2018. május 10. 8:26

Növelni szeretné az Észak-Koreának nyújtandó élelmiszersegély mennyiségét az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) az ország és a nemzetközi közösség közötti nyitás legújabb jeleként, de forráshiánnyal küzd. Ezzel kapcsolatban négynapos látogatásra Észak-Koreába látogat kedden a szervezet főigazgatója.

A WFP már évtizedek óta jelen van Észak-Koreában. David Beasley látogatásával azt szeretné elérni, hogy az adományozó országok pótolják a forráshiányt, ami által növelhető lenne az országnak nyújtandó segély. A szervezet most nem közölt adatokat, de honlapjáról megtudható, hogy az idei évre összesen 52 millió dollár hozzájárulást kért a nemzetközi közösségtől, és ennek eddig csak 19,2 százaléka folyt be. A legnagyobb támogatók Svájc, Svédország és Franciaország.

Észak-Korea 25 millió lakosának 70 százaléka számára nem biztosított a kellő mennyiségű és minőségű élelmiszer, vagyis éhezés fenyegeti őket. Emiatt minden negyedik gyerek alulfejlett. „A forráshiány azt jelenti, hogy az utóbbi időben néha csökkenteni kellett az élelmiszeradagot, vagy egyenesen felfüggeszteni" – olvasható a WFP közleményében, amelynek kiadását Beasley útjának kezdetére időzítették. A szakosított ENSZ-szervezet most arra összpontosít, hogy minden hónapban el tudjon látni 650 ezer nőt és gyereket tápanyagban gazdag gabonatermékekkel. A WFP mellett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) van azon kevés nemzetközi segélyszervezet között, amely jelen lehet Észak-Koreában. A UNICEF azt közölte januárban, hogy mintegy 60 ezer gyereket fenyeget éhínség az országban, és a szervezet szerint ennek okai az észak-koreai fegyverkezés miatt érvényben tartott nemzetközi büntetőintézkedések.

A kilencvenes évek közepén katasztrofális éhínség sújtotta Észak-Koreát, és ennek csaknem hárommillió áldozata volt.