Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összhangban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. május 10. 7:21

Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű katonai gyakorló- és lőterét az MH Bakony Harckiképző Központ üzemelteti. Az ezredszintű katonai szervezet alárendeltségébe tartozó négy kiképzőbázis területeinek jelentős része az európai ökológiai hálózat, a Natura 2000 védettségét élvezi.

1599186556
A Balaton északi részén fekvő, mezőgazdasági hasznosításra alkalmatlan területet több mint száz éve katonai lőtérként tartják számon. A térségben az első alakulat, a Közös Hadseregbeli Tüzérségi Lövőiskola 1905-ben települt Hajmáskérre, nyolc év múlva Várpalotán létrehozták a Magyar Királyi Honvéd Csapat Gyakorlótér Parancsnokságot, 1949-ben pedig a terület a Tüzér Kiképző Központ kezelésébe került. 1975-ben megalakították az MN 7300 Tüzér Kiképző Központot, majd az ennek felszámolását követő évben, 1992 őszén, a Központi Gyakorló- és Lőtérparancsnokságot, amelynek jogutódja a 2016 decembere óta az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság alárendeltségébe tartozó MH Bakony Harckiképző Központ.

Várpalota térségében 1968-ban felépült egy elektromos célmozgató berendezésekkel vezérelhető gyalogsági lőtér, majd négy év múlva Kincsestábor néven, átadtak egy – az akkori technikai színvonal szerint – viszonylag modern objektumot. A korszerű kiképzés érdekében 2000-ben megalakult a Szimulációs Központ, négy év múlva pedig – az MH Bakony Harckiképző Központ hadrendbe állásával egy időben – az ellenerő-század, amely a különböző feladatokra történő valósághű kiképzés talán egyik legnélkülözhetetlenebb eleme. Az MH Bakony Harckiképző Központ alárendeltségébe tartozó kiképzőbázisok együttes területe 358 négyzetkilométer. A hajmáskéri, a táborfalvai és a bakonykúti bázisok lőterei alkalmasak egyéni, valamint köteléklövészetek levezetésére, gyalogsági fegyverekkel, harcjárművekkel, harckocsikkal, aknavetőkkel, tüzérségi és páncéltörő eszközökkel, repülőgépekkel, helikopterekkel végrehajtott lövészetekre, összhaderőnemi és összfegyvernemi kötelék-lőgyakorlatokra, valamint a szárazföldi csapatok közvetlen légi támogatásának (Close Air Support – CAS) gyakorlására is. A kisebb lőterek (Újmajor, Újdörögd) pedig a maximum 12,7 milliméter űrméretű gyalogsági és harcjármű-fegyverekkel, 40 milliméteres, cső alatti gránátvetőkkel, RPG–7 kézi páncéltörőkkel és aknavetőkkel (legfeljebb 4500 méteres távolságig) végrehajtott lövészetek helyszínei lehetnek.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 11-én, pénteken megjelenő számában!)