Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ szerint 4634-en haltak meg a fegyveres konfliktus kirobbanása óta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 14. 20:42

Összesen 4634 ember vesztette életét az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok között április közepe óta a kelet-ukrajnai térségben dúló harcokban – derül ki az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) december 13-án, szombaton közzétett összesítéséből.

A felmérés készítői a július 17-én Kelet-Ukrajna területén lezuhant Malaysia Airlines utasszállítójának 298 halálos áldozatát is beszámították ebbe. A világszervezet december 7-ig regisztrált adatai szerint az ukrajnai válságban 10 423-an sebesültek meg, s a válsággóc területén jelenleg mintegy 5,2 millióan élnek.

Az ENSZ legutóbbi, november 20-án kiadott összesítéséhez képest több mint háromszázzal emelkedett a halottak száma, az akkori jelentés ugyanis 4317 halálesetet regisztrált az ukrán hadsereg, a fegyveres csoportok és a polgári lakosok között.

A világszervezet adatai szerint december 12-ig 542 080 ember kényszerült elhagyni ukrajnai otthonát, és az ország területén belül máshol keresni menedéket. További 567 956 személy külföldre menekült a fegyveres harcok sújtotta kelet-európai állam területéről.

Az OCHA mindamellett hozzátette, hogy a Kijev által december 9-én egyoldalúan meghirdetett fegyverszünet óta a világszervezet nem regisztrált polgári személyt a halálos áldozatok között, s ez „figyelemreméltó siker". Az ENSZ hétfőn teszi közzé újabb jelentését az emberi jogok ukrajnai helyzetéről.