Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A legfőbb érték a tudás”

Szöveg: Varga Bernadett zászlós |  2014. december 14. 19:39

Magyar Honvédség-szintű tapasztalat-feldolgozó konferenciát rendeztek december 9-én Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ által szervezett konferencián a résztvevők megvitatták az elért eredményeket, illetve szó esett a szakterületen dolgozók által végzett tevékenység továbbfejlesztésének lehetőségeiről is.

A konferenciát − amelyen a HM- és az MH-szervezetek tapasztalat-feldolgozó szakemberei, valamint a tapasztalat-feldolgozásért felelős kapcsolattartók vettek részt − dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese, illetve Szpisják József dandártábornok, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK) parancsnoka nyitotta meg.

1595984461

Tóth László ezredes, a központ Tapasztalat-feldolgozó és Kiképzés-módszertani Osztályának vezetője előadásában elsődlegesen a téma időszerűségét emelte ki, mivel nő az igény a tapasztalat-feldolgozásra. Elmondta: a tapasztalat-feldolgozás nélkülözhetetlen eleme a Központi Tapasztalat Adatbázis. Az ezredes számos példával szemléltette a különböző vezetési szinteken elért eredményeket. Kitért a problémákra és azok megoldására, ezáltal a hatékonyság növelésének lehetőségeire is. Hangsúlyozta: fontos, hogy a tapasztalat-feldolgozás javításával erősítsék a szervezeti tudást, hiszen az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás és a feladatok végrehajtásához szükséges feltételek, körülmények megteremtése, jobbítása a Magyar Honvédség minden egyes tagjának érdeke és felelőssége.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szakértője arról számolt be, hogy a tapasztalat-feldolgozó rendszer harcászati és hadműveleti szintű működtetése stabil alapokon nyugszik. Ugyanakkor időnként még késik a missziós tapasztalatok visszaforgatása a felkészítés és kiképzés rendszerébe.

1595984461

Többen szóltak róla, hogy nagy előrelépést jelenthetne az altisztek aktívabb bevonása a tapasztalat-feldolgozó rendszerbe, hiszen szerepük a katonai élet terén meghatározó, első kézből kapnak információt. Tapasztalatuk, tudásuk közvetlenül érezteti a hatását a katonai szervezetek hatékonyságában.
A szakterület tevékenysége eredményességét segítené − különösen harcászati szinten − egy gyorsabb információáramlás, amelyben kiemelt szerepet kap a feladatok prioritásainak, gyors megoldásainak hangsúlyozása.

Fontos a tapasztalatok gyors visszaforgatása a váltó kontingensek részére, hiszen felkészítésük során szinte naprakész információk, ismeretek, fogások birtokában kezdhetik meg missziós feladataikat.
A szakterület tevékenységében fontos szerepe van a nemzetközi együttműködésnek is, ennek során mások által szerzett tapasztalatokat hasznosíthatnánk, illetve az általunk bevezetett tapasztalatokat meg is oszthatnánk másokkal.

1595984461

A konferencián szó esett a Magyar Honvédség és a Bundeswehr együttműködéséről, amit 2011 óta az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP) erre a feladatra kijelölt német összekötő tiszt koordinál. Fő tevékenységi köre a logisztikai feladatok támogatása, tervezése, végrehajtása, valamint a két nemzet közötti kapcsolattartás. A tapasztalatok megosztása mindkét fél számára gyümölcsöző az együttműködés hatékonyságának továbbfejlesztésében.

Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP törzsfőnöke hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy a saját hibáinkból való szervezeti tanulás nem új keletű igény, ugyanakkor a jelenkor valós műveleteiben való részvételünk „életbevágóan fontos" megfigyelések és javítófolyamatok megtételére ad lehetőséget.

1595984461

A vezérőrnagy hozzátette: az MH KDK és az MH ÖHP munkája jó alapokon nyugszik, a közös érdek és kihívások csak megerősítik ezt a kapcsolatot és együttműködést. Kiemelte annak fontosságát, hogy az érdemi megfigyelések és javaslatok megtételéhez figyelembe kell venni a hatályos szabályzatok és kiadványok előírásait, rendezőelvek mentén szükséges koordinálni a tapasztalat-feldolgozást, hiszen egyszerre nem vagyunk és lehetünk képesek a katonai élet minden területén a javítófolyamatok végrehajtására.

A konferencia zárásaként dr. Orosz Zoltán altábornagy sikeresnek értékelte a rendezvényt és hangsúlyozta: a továbbiakban is szükség van a szakmai fórumokra. Kiemelte: a Magyar Honvédség rendelkezik a tapasztalat-feldolgozáshoz szükséges alapokkal, feltételekkel, így a továbbiakban az eredmények megosztására és népszerűsítésére kell törekedni.

1595984461


Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária és a szerző