Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU kész közvetítőket küldeni Kijevbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 7. 7:41

Az Európai Unió kész magas rangú közvetítőket küldeni Ukrajnába a vezetés és az ellenzék közötti válságrendező tárgyalásokra – mondta Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke február 5-én, szerdán azután, hogy Catherine Ashton találkozott az ukrán ellenzék vezetőivel. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ennél óvatosabban fogalmazott: arról beszélt, hogy az unió kész segítséget nyújtani Ukrajnának az esetleges alkotmányos reformokhoz.

Klicsko kijelentette: „figyelembe véve a vezetés tisztességtelenségét és a tárgyalásokon született megállapodások sajátos értelmezését, úgy gondolom, hogy egy harmadik félnek is részt kell vennie a megbeszéléseken. Valakinek látnia kell, miként folynak a tárgyalások, és rögzítenie az ott született megállapodásokat és kötelezettségvállalásokat". Szavai szerint Ashton megerősítette, hogy az EU kész közvetítőket delegálni a vezetés és az ellenzék közötti tárgyalásokra.

Klicsko hangsúlyozta, hogy a parlamentnek első lépésként mihamarabb el kell fogadnia a 2004-es alkotmányhoz való visszatérést, szűkítve az elnöki jogköröket a törvényhozás javára. Véleménye szerint ez „demonopolizálná" a hatalmat Ukrajnában.

Catherine Ashton kedden érkezett kétnapos látogatásra Kijevbe. Szerdán már második alkalommal találkozott a parlamenti ellenzék vezetőivel. Előző megbeszélésükön az ukrajnai belpolitikai helyzetet tekintették át. A találkozókon az Ütés párt elnöke mellett jelen volt Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője és Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke.

Az ellenzék képviselői után Ashton Viktor Janukovics ukrán elnökkel találkozott.

Sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Európai Unió kész segítséget nyújtani Ukrajnának az esetleges alkotmányos reformokhoz, illetve a két hónapja folyó tüntetések során elkövetett atrocitások kivizsgálásában. Nem nyilatkozott optimistán az ukrán helyzetet illetően, s azt hangsúlyozta, hogy „sokkal több munkára van szükség" a november vége óta tartó belpolitikai válság megoldásához.

Az EU-nak csak alkotmányos reformokért cserébe szabad pénzügyi támogatást nyújtania Ukrajnának az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának néppárti elnöke szerint. Elmar Brok ezt azzal kapcsolatban mondta egy lapinterjúban, hogy az EU az Egyesült Államokkal közösen egy „nem csekély összegű" pénzügyi segélycsomag összeállításán dolgozik. Az elképzelés alapján Ukrajna akkor kaphatja meg a pénzt, ha hosszú távú megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Brok szerint az IMF-megállapodás nem elég. A feltételek közé kell emelni az államfői hatalmat korlátozó, a törvényhozás helyzetét erősítő korábbi alkotmány visszaállítását és a választások kiírását, valamint a választójogi törvény átdolgozását, mert a jelenlegi jogszabály lehetőséget ad választási csalásokra.

Eközben semmilyen javaslatot nem fogadtak el az ukrán parlament szerdai plenáris ülésén. Olekszandr Turcsinov, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt befolyásos képviselője előre jelezte, hogy nem tárgyalnak semmilyen javaslatról, amíg az alkotmányreform nem kerül napirendre.

Olekszandr Jefremov, a kormányzó Régiók Pártjának frakcióvezetője sajtótájékoztatóján az előrehozott parlamenti választásokra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: Viktor Janukovics elnöknek minden joga megvan ezek kiírására. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az államfő nem akarja az országot egy rendkívüli választással terhelni.

Megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken Szocsiban – közölte a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov elmondása szerint a két államfő a téli olimpia megnyitóján vesz részt, és ezt az alkalmat használják fel a négyszemközti találkozóra. Megbeszélésükön a kétoldalú kapcsolatokról lesz szó – jelezte.